Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Kogo kupic,a kogo sprzedac

Postprzez zag23 2016-07-27, 11:21 am

Bardzo mnie zasmuciła wieśc o Fidziukiewiczu że az musial przejść operacje i wyleci na cała runde jesienną, to dla nas cios i na gwałt potrzebujemy doświadczonego napadziora...proponuje Tomasza Chalasa (Znicz Pruszków)...za free na pol roku z opcja przedłuzenia...albo zaryzykowac z Adamem Setlą (Ruch Chorzów) ...szkoda że nie sa zainteresowani Saganowskim na ktorego by przychodzili ludzie na stadion.
zag23

Postprzez kriss68 2016-07-29, 4:54 pm

Jak nie znajdą kogoś z zagranicy ( spore ryzyko) to pozostaje błagać Legię o Jarosława Niezgodę chyba że odejdzie Nikolic ( brak awansu do LM ? ) to wtedy nie ma tematu .
Krzysztof Drzazga z Wisły na 1 ligę tez by był wsam raz tym bardziej że jest tam napastnikiem czwartego wyboru.
kriss68

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2016-07-30, 4:34 pm

Dzisiaj Sobota - koniec testowania - Czy coś wiadomo co z Kamilem Królem?
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez zag23 2016-07-30, 9:33 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Dzisiaj Sobota - koniec testowania - Czy coś wiadomo co z Kamilem Królem?
Pozdrawiam
Tadeusz

Dokladnie własnie miałem o to samo pytac czy ktokolwiek widział, ktokolwiek wie czy on zostaje z nami :) ?

Trochę dziwie sie że Zaradnego nie zostawili na 3 napastnika w końcu w sparingach byl w napadzie testowany i nie wygladał aż tak tragicznie...po przemyśleniach brakuje mi napastnika wywodzącego sie z klubu? czy nasza mlodziez nie może dostac wiecej szans w napadzie? az tak słabi są? kiedys to był Zudin, Stolpa, Stawecki, Adamczyk ludzie z regionu Zaglebia a dzis ehh ilu takich zawodników?!

Przeanalizowałem sklady wszystkich pierwszoligowców na pozycji napastnika (90minut.pl) i wiecie co wyszło? że mamy jako jedyny zespól tylko jednego napastnika (Matic), Fidzia nie zglosili nawet hmm ...dwóch napastników ma Miedz Legnica inni mają trzech, czterech a nawet sześcioro jest w Pogoni Siedlce i GKS Tychy. Co robił Stanek i Jaroszewski w przerwie letniej...chyba oglądali EURO 2016? To juz mogli Paluchowskiego nawet zostawić :/ delikatnie mówiąc przesadzili ze zwolnieniami z klubu i bedzie małe kuku w tej rundzie. Strach myśleć jak Matic wyleci za kartki a Łuczak kontuzja lub odwrotnie zagramy taktyka 1-4-6-0 :) ironizując
zag23

Postprzez dziejus 2016-07-31, 8:59 am

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Dzisiaj Sobota - koniec testowania - Czy coś wiadomo co z Kamilem Królem?

Z całym "szaconkiem",ale Król miał przebywać na treningach cyt."do końca tygodnia" koniec cytatu ;-) Jak wiemy,w Polsce tydzień(jeszcze)zaczyna się w poniedziałek a kończy w niedzielę :-) Zatem....czekamy :niezle:
dziejus

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2016-07-31, 9:08 am

W Sobotę to prawdopodobnie drużyna pojechała na mecz z Chojniczanka
a w Poniedziałek to zacznie się tydzień następny - mógłby Klub cos
powiedzieć czy tak czy siak z tym Królem.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez dziejus 2016-07-31, 9:20 am

Polityka informacyjna w naszym klubie zawsze była do du.y.A pogorszyła się jeszcze bardziej,gdy prezesem został....dziennikarz,który we krwi powinien mieć sprzedaż newsów.Słowem...cała nadzieja w Adamie :niezle: ;-)
dziejus

Postprzez Tomcjo 2016-07-31, 10:40 am

A ja myśle ze w klubie wiedza ze Król to drewno tylko nie potrafią znaleźć lepszego a napastnik potrzebny na gwałt .
Tomcjo

Postprzez Blajpios 2016-07-31, 12:19 pm

dziejus napisał(a):

Z całym "szaconkiem",ale Król miał przebywać na treningach cyt."do końca tygodnia" koniec cytatu ;-) Jak wiemy,w Polsce tydzień(jeszcze)zaczyna się w poniedziałek a kończy w niedzielę :-) Zatem....czekamy :niezle:

hm, trochę "spozatemacenia" najpierw, ale jak się podzielę tym, co wiem w tej kwestii, to może w ten sposób dopełni się szersze rozumienie spraw "kalendarzowych", więc chyba warto coś napisać.
Wydawałoby się proste jak drut, to co znaczy "u nas koniec tygodnia" - a tu takie niespodzianki.
Najprościej ujmując, jakkolwiek z tą polską praktyką jest również związane to, co wielu przeżywa tak właśnie, że niedziela kończy tydzień a ten zaczyna się w poniedziałek - to właśnie zgodne z naszą tradycją jest i to, że dokładnie to w sobotę się kończy tydzień a zaczyna niedzielą!
Obaj przedmówcy mają :-) więc rację!
Wszystko zależy od tego, jak zrozumiemy, choćby i : "u nas póki co"?... Czy rozumiemy w znaczeniu kręgu kulturowego, do którego należymy? To ten krąg, w którym jesteśmy przeszło 1000 lat, właśnie obchodzi wielu z nas godnie Jubileusz Chrztu Polski, nie tylko w wierze ale i jako po prostu i narodowe korzenie. Jako źródło tych emocji, które nas łączą choćby przy kibicowaniu, gdy na przykład (trochę tu poturbuję Zb. Herberta, ale ufam, że po tamtej stronie wybaczy): "z faktu używania tych samych przekleństw i zaklęć miłosnych" wyciągamy wnioski, ba, czujemy tę jednotę. Tę, która łączy przez pokolenia - i nas, także następne pokolenia tworzy. To jedno odczytanie.
Drugie "u nas póki co" - to czy to znaczy: "w przeciwstawieniu do innych starych kultur". Ale - mogą być one rozumiane, że związane z naszym nurtem kulturowym jako jedno ze źródeł, jak choćby judaizm - ale może być też odniesienie do innych wielkich ale postrzeganych w konfrontacji, obecnie nawet zagrożeniu, wrogości, jak np. świat islamu.
Czy też - "u nas póki co" oznacza po prostu praktykę, jak te określenia rozumie wielu ludzi, taka "dobrze oznaczona średnia statystyczna", albo przynajmniej: duża grupa nam podobna. To właśnie rozumienie - jest bliskie postawie, że w niedzielę tydzień się kończy a zaczyna poniedziałkiem.
Jak wspomniałem, w naszym kręgu kulturowym w ramach pewnej ciągłości, choć do judaizmu jednocześnie przeciwstawienie jest ostre: mieści się zarówno, że kończymy tydzień sobotą i zaczynamy niedzielą - jak i że zaczynamy niedzielą.
Paradoks ten jest związany z tym, że chrześcijańskie nasze dziedzictwo jest związane z przekroczeniem, odejściem od judaizmu, jakkolwiek na tej bazie on powstawał, więc pewne elementy zachował. W judaizmie jest zaś bardzo mocny przekaz, że nasz czas powstaje w odbiciu tego, co czynił Bóg, więc na koniec tygodnia odpoczywamy, bo on odpoczął po dziele stwarzania właśnie ostatniego dnia. W Starym Testamencie (czy w nadal w Izraelu) w obu kierunkach wychodzi jedno: sobota. To dzień odpoczynku po dziele - i dzień 7 tygodnia.
Przejście zaś do chrześcijaństwa toczy się w dwóch płaszczyznach i tu źródło zamieszania.
Wszyscy Koledzy przeżywający mocno, że w niedzielę się kończy tydzień i na koniec spoczywamy po 6 dniach pracy "jak Bóg po dziele stworzenia" - pamiętajmy, że "przenosimy" ten właśnie mechanizm z Izraela, ze Starego Testamentu. Tyle, że przenosimy na inny dzień. To myślenie - oddaje choćby nazwa, "nie - dziela", nie działaj. Tyle że Żydzi jak przez pokolenia przeżywają to dokładnie w sobotę, ostatnim dniu tygodnia a chrześcijanie: w pierwszym, w niedzielę, jednak przeżywają odpoczynek po tygodniu pracy.
Dzieje się tak, bo jako chrześcijanie jednak przenosili już nasi przodkowie trochę inną myśl zarazem z zakresu wyznania wiary i bardziej podstawową - choć w praktyce na nią nałożyło się i przebiło myślenie takie, które jest łatwiejsze do zrozumienia, że "po 6 dniach pracy, na koniec tygodnia, nie działaj siódmego". To przejście jest związane jednak de facto w chrześcijaństwie z bardziej, dużo bardziej podstawową dla życia zmianą dnia świętowania, przy okazji, zachowując rytm, że jest 6 dni pracy a po niech odpoczynek. Tą rzeczywistością bardziej podstawową, tym powodem głównym nie jest odpoczynek po pracy, tylko nawiązanie do rewolucji w sercu. Inaczej - bo Chrystus zmartwychwstał i przewrócił nasz świat przygniecenia złem!
NIedziela pozostaje pierwszym dniem tygodnia, dokładnie tak samo jak nadal w judaizmie jest przeżywana też jako pierwszy dzień tygodnia - ale ją właśnie świętujemy, bo my już nie trzymamy się samego rytmu "stworzenie i po nim odpoczynek", w którym to rytmie godzimy się z tym światem, jaki jest, zepsutym. Przeciwnie - nam w sercach gra: najpierw wybuch Zmartwychwstania, który był w niedzielę; on nadaje główny rytm. I świętujemy - właśnie początek, nie koniec tygodnia, bo to i znak, że przed nami droga dorośnięcia do życia w tym świecie Zmartwychwstania, mamy wkraczać w ten świat tą siłą zwycięstwa. W gruncie rzeczy, jeżeli chodzi o tożsamość, jest to fundamentalny przekaz, powinien zmieniać nam rozumienie świata, być wybuchem nadziei, jakiego choćby ŚDMy 2016 dostarczyły. Niestety, nie zawsze skutecznie jest to myślenie przekazywane, w katechezie dzieciom nie zawsze się to uzmysławia wymownie i zrozumiale (co trudne) - i pozostaje im to, co łatwiej przyjąć, zwłaszcza prostemu dziecku: "że i Pan Bóg 6 dni pracował i na koniec odpoczął i tak my też w niedzielę". Natomiast nie zawsze wychodzi pokazanie dziecku, że owszem, ten rytm odpoczynku po 6 dniach zostaje, bo wszczepiony w naturę - ale centrum świętowania jest przeniesione i zmienia się spojrzenie: cieszymy się, że nie jesteśmy skazani na świat, w którym dobro przegrywa, w którym własne błędy nas przybijają i cudze na nas ataki. Zachowujemy rytm 6 dni i jeden spoczynek - ale w innej perspektywie, budowania nowego, życia życiem a nie porażką.
Przepraszam i za długość i za treści, które są na pewno dużym "pozawątkowym wpisem forumowym", ale mam nadzieję, że niektórzy cociaż będą wyraźnie zadowoleni, natomiast wszystkim pomoże to odkryć wg jakich myślowych szlaków jest prawdą to, co wydawałoby się w sprzeczności: i wypowiedź Kol. Tadeusz Wisniewski i Kol. dziejus, że tydzień kończy się i w sobotę i w niedzielę! ;-) :-)
Hm... Napisałem, że to powyższe, to spozatemacenie, tylko... Tak. Tylko wydaje mi się, że więcej ono ma sensu, niż dyskutowanie w tym wątku na temat tego, co w tym wątku "tytularnie" jest zawarte. Obecna sytuacja wobec transferów dla mnie ewidentnie nie tylko mówi o braku polityki transferowej (wstydzę się, że kiedyś miałem odwagę w tym kontkeście jeszcze o skautingu wspominać; wstydzę sią własnej naiwności). Obecna sytuacja wręcz zdaje się być ze strony "PT Decydentów" pokazaniem, waląc cepem na oślep między oczy dyskutantom, że "w grę wchodzą zupełnie inne jeszcze aniżeli rozwój Klubu czynniki - I że one są ważniejsze chyba nawet od drogi rozwoju samej w sobie, czyli najprostszej i najlepszej". Innymi słowy: "dajcie se spokój z tą dyskusją albo i dyskutujcie ile wlezie, niewielka nam różnica jedno i drugie, bo jest wiele różnych czynników decydujących o podpisaniu kontraktu i są ważniejsze niż czynnik przyczynienia się do rozwoju".
Ale - to może tylko moja opinia. Może i przesadna.
Tylko - czy przesadna?
Blajpios

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2016-07-31, 7:07 pm

Szanowny Blajpiosie - przepraszam bardzo ale zawodnik Król był sprawdzany w tygodniu 31
tj od Poniedziałku 23 to niedzieli 31.07.2017 - Ja postawiłem pytanie "jak naiwny" może
ktoś coś wie w tej sprawie, będąc przekonany że w Niedzielę nic się nie wydarzy bo
wszyscy w Chojnicach i nie mają glowy do sprawy Króla i tyle.
A w Poniedziałek zaczynamy tydzień 32.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Tomcjo 2016-07-31, 7:23 pm

potrzebny jest napastnik ale Król to figurant i nas nie zbawi
Tomcjo

Postprzez Blajpios 2016-07-31, 8:23 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Szanowny Blajpiosie - przepraszam bardzo ale zawodnik Król był sprawdzany w tygodniu 31
tj od Poniedziałku 23 to niedzieli 31.07.2017 - Ja postawiłem pytanie "jak naiwny" może
ktoś coś wie w tej sprawie, będąc przekonany że w Niedzielę nic się nie wydarzy bo
wszyscy w Chojnicach i nie mają glowy do sprawy Króla i tyle.
A w Poniedziałek zaczynamy tydzień 32.
Pozdrawiam
Tadeusz

No, tak, rozumiem, choć było napisane we wcześniejszym wpisie w kontekście soboty. No, a ja - akurat dzisiaj rozpocząłem kolejny tydzień, zgodnie z odwieczną chrześcijańską tradycją.
Niemniej, przypomnę, faktycznie wśród ludzi utrwaliło się mocno najprostsze przekonanie, że jak było powiedziane "sześć dni pracował a w siódmym odpoczął", czyli na koniec tygodnia: to skoro odpoczywa się w naszym kręgu w niedzielę, to widać niedziela jest ostatnim i na tym polega zmiana przy przejściu do chrzścijaństwa, które ukształtowało naszą kulturę europejską i do dzisiaj naszą mentalność w wielu sprawach, nawet u ludzi, którzy od praktykowania odeszli. Stąd - nie dziwi mnie to. Tą samą drogą, czyli jak to zrozumieli ludzie w swej masie - poszły i współczesne ustalenia normalizacyjne ISO, które w tym punkcie są łatwiej przyjmowane, bo są wspólne z mentalnością ludzi, którzy tak zostali ukształtowani od dzieciństwa: odpoczynek, to koniec tygodnia. Wg tej normy liczony czas, to także jest więc - niedziela kończy, w poniedziałek się zacznie następny, niech będzie 32. Ta sama jednak norma jest już dużo trudniej przyjmowana w odniesieniu do oznaczania dat, bo nakazuje podawać w formacie tzw. YYYY-MM-DD, co zupełnie Polakom nie pasuje. W związku z tym jest mylne, czy to w ISO ktoś poda, czy w dawnym amerykańskim stylu. Stąd, choć stosuję samemu tę notację, to piszę ją z rzymskimi w środku, bo każdy raczej skojarzy, że rzymskie to miesiące. Dziś - 2016 -VII- 31. Norma ISO podaje zaś, moim zdaniem myląco, 2016-07-31.
Też pozdrawiam - a wracając do transferu akurat K. Króla, to napiszę jednak w duchu tego, co poprzednio, przepraszam. Mianowicie - że coraz mniej mnie fascynują problemy, czy kogoś zatrudnią, czy nie, czy będzie to napastnik, czy akurat K. Król, który ma kiepską markę. Więcej da nasza dyskusja o datowaniu dni - niż ta o zatrudnieniu K. Króla albo napastnika - choć to niby forum w sprawie piłki. Gdy patrzę na to, co się dzieje z tzw. "polityką transferową" w Zagłębiu, to coraz bardziej jest dla mnie oczywiste, że decyzje nie tylko, że nie są podejmowane wg potrzeb dla rozwoju klubu, ale nawet, że te potrzeby dla rozwoju klubu czasami mają bardzo niski stopień wpływu na decyzje, są ignorowane: a zupełnie inne sprawy decydują. Po co więc o tym dyskutować, jak to nic nie wpłynie a co najwyżej decyzja będzie trochę rozwojowi przyjazna? A możliwe jest, że zupełnie z rozwojem Zagłębia nie będzie się liczyć. Szkoda więc zdrowia. Raz jeszcze pozdrawiam.
Blajpios

Postprzez dziejus 2016-08-01, 7:21 pm

Widzę,że opera mydlana pt."Król jest testowany" trwa nadal.Kiedyś mówiono,że dobry trener to oceni piłkarza po jego sposobie schodzenia po schodach.Może to powiedzonko należy traktować z przymrużeniem oka,podobnie jak to że polscy piloci są tak dobrzy,że mogą latać na drzwiach od stodoły ALE.Ludzie to co wyprawia nasz sztab szkoleniowy w temacie pozyskania skutecznego napastnika,woła o pomstę do nieba :redface: :twisted:
dziejus

Postprzez Tomcjo 2016-08-01, 10:07 pm

A moze ta opera mydlana trwa tak długo bo Stanek chce sie wykazać transferem a trener nie potrzebuje drewna do kominka . Przecież niedawno ściągnięto ponownie młody pieniek żeby dać mu druga szanse pokazać ze to dąb a nie lipa .
Tomcjo

Postprzez dziejus 2016-08-03, 9:43 am

Chyba koniec sagi o Królu.Na 90minut w rubryce"przychodzą",brak Króla.Oficjalnie,oczywiście cichosza,sprawy nie było.Jedziemy dalej z jednym małolatem w"napaści" :kiepsko:
dziejus

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna