Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Kogo kupic,a kogo sprzedac

Postprzez django 2015-12-09, 8:43 pm

novack napisał(a):Myślę, że Tomkowi należy sie jakieś pożegnanie, nie tylko od Klubu, ale też od nas kibiców.

Na pewno należy mu się więcej niż tylko wymienienie w jednym zdaniu obok Margola w suchej informacji na oficjalnej. Tomek jest wychowankiem, całe życie grał w Zagłębiu, przy tym jest jednym z najinteligentniejszych piłkarzy, jacy tu grali przez ostatnie lata. Nawet jeśli sztab trenerski uznał, że więcej nie jest w stanie dać drużynie, to pożegnanie powinno nastąpić z klasą i liczę, że takie będzie. Dobrze, że zrezygnowano z Mizgały i szczególnie z Margola, bo musi być zrobione miejsce dla lepszych jakościowo piłkarzy. Mam nadzieję, że to nie koniec pożegnań, bo jesień pokazała, że konieczne jest wzmocnienie formacji defensywnej.
django

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2015-12-09, 9:15 pm

Klub odkrył pierwszy karty w tym sensie - kogo nie zobaczymy na Wiosnę
w Zagłębiu. A Ja wypowiem się kogo chciałbym widzieć w naszej drużynie
w sensie pozycji na boisku i tak : bramkarza który nosi dres z No 1.
Linia obrony = sensowny stoper i prawy obrońca, Linia środkowa = dwóch
środkowych pomocników i oczywiście jednego sensownego napastnika
bez względu czy Arak wróci czy nie. Inaczej rzecz ujmując 6 wakatów
w drużynie Zagłębia. Wisła Kraków zakontraktowała III ligowego króla
strzelców -facet przykopał 21 bramek - ciekawi mnie czym nas zaskoczy
Dyrektor Stanek. Cierpliwie czekam
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Inż. Mamoń 2015-12-10, 6:25 am

Jak dla mnie rezygnacja z Mizgały jest trochę pochopna. Gość ma papiery na grę, jest bardzo dobry technicznie. Trochę nie rozumie tej decyzji sztabu szkoleniowego, szczególnie że Dudek już ledwo biega a Fonfara jest dzieckiem we mgle.
Inż. Mamoń

Postprzez Bizoniasty 2015-12-10, 12:25 pm

Tomka Szatana bardzo szkoda. Za zasługi, za to, że był z nami na dobre i na złe i ze względu też na dobrą grę - kiedyś. Ale teraz jest teraz, trenerem nie jestem, prezesem też nie - musi chłopak odejść i tyle, tak widocznie ma być dla dobra ogółu, wózek trzeba pchać dalej :)
Zgadzam się, jakieś lepsze pożegnanie się należy
Bizoniasty

Postprzez August 2015-12-10, 4:32 pm

Bizoniasty napisał(a):za to, że był z nami na dobre i na złe i ze względu też na dobrą grę

I za to należy się Tomkowi staropolskie "dziękuję" chociaż i to jest o wiele za mało
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2015-12-10, 8:43 pm

August napisał(a):
Bizoniasty napisał(a):za to, że był z nami na dobre i na złe i ze względu też na dobrą grę

I za to należy się Tomkowi staropolskie "dziękuję" chociaż i to jest o wiele za mało

Myślę, że "i tak i nie"... ;-) Z jednej strony przecież powiedzmy sobie jasno, nie osiągnął choćby tyle, co Wł. Mazur, nie mówiąc o A. Jarosiku, J. Gałeczce i innych. Choć, gdyby patrzeć na miarę talentu, to co powiedzieć? Jeżeli jednak brać pod uwagę okoliczności "psucia talentu" - to, hm, czy nie należy patrząc, że nie osiągnął T. Szatan szczytów, zauważyć, iż łączyć się to może nie tylko z jakimś brakiem w realizowaniu własnego talentu przez samego zawodnika - ale i z pewnymi okolicznościami zewnętrznymi. Niestety, wśród tych okoliczności należy chyba zauważyć, że w jakiś sposób jest dłuższy czas jakiś "zepsuty gen" w Zagłębiu (bo nie chcę napisać, że to wręcz jakiś czynnik deprawujący w Zagłębiu). Ten bakcyl zepsucia można by widzieć choćby, hm, pewnie od czasów, gdy psuuła się zdrowa marka Zagłębie, przy odejściu A. Kubicy a już na pewno od pokolenia, z którego byli D. Treściński, M. Drzymont, A. Marek, T. Łuczywek, D. Skrzypek a powoli liczyć chyba trzeba i R. Pietrzak i D. Ryndak (a nawet P. Mizgała czy Wrzesień, bo J. Arak chyba się wykaraska). Trochę taki nasz, w środowisku Zagłębia grajdołkowy zachwyt, czyniący mistrza w skali podwórkowej jakby był hoho - co łączyło się i z ograniczeniem takiemu piłkarzowi perspektywy, bo nie wolno mu było wyrastać nad nasze przekonanie, jacy to wielcy my, Zagłębiacy. A świat tych wielkości wręcz nie zauważa, bo ich inna skala absorbuje niż podwórko. Ba! Tak patrząc, to kto wie, czy ten "gen" nie sięga jeszcze wcześniej, czasów R. Czerwca, czy J. Urbana. Do dzisiaj pamiętam wywiad w jakimś sprotowym piśmie, jaki dał J. Urban, który na trochę drążące pytanie w stylu "i co dalej, jakieś wielkie perspektywy, czy Zagłębe mu wystarcza" bardzo ładnie odpowiedział, coś w rodzaju, że o co chodzi, Zagłębie to znaczący klub, wielki na swój sposób i co więcej a ważne czuje się bardzo dobrze. Niemniej, w rozmowach z działaczami jakby jednak dał ultimatum; J. Urban to nazwał w tym wywiadzie, że postawił sprawę jasno, jeszcze daje rok czasu, pomimo, że już oferty były - jeżeli działacze zawiążą zespół grający o coś więcej, to on zostaje i na dłużej. Jeżeli nie - to za rok jednak oferty przyjmie. No i poszedł do Górnika, następnie w Osasunie się znalazł, bynajmniej nie dla grania ogonów.Tymczasem - T. Szatanowi w zrealizowaniu talentu na wyższym poziomie nie tylko chyba te czynniki zewnętrzne tu wymienione przeszkodziły - ale wśród zewnętrznych jeszcze trochę się znajdzie, jak choćby czasami festiwal nienawiści wobec ojca.
Jakkolwiek jednak wpływały okoliczności - to jednak dał też wiele serca zespołowi i nie był tuzinkowym graczem. Jak najbardziej zgadzam się z głosami, że wobec powyższego - jak najbardziej i nietuzinkowe pożegnanie mu się należy. Jakkolwiek - przy tym pamiętajmy, że to na razie "w połowie swoich piłkarskich lat" zawodnik odchodzi i jeszcze grą samą w sobie nie osiągnął pozycji J. Gałeczki. Nie fetujmy więc z tych pozycji - ale może jeszcze jej dojdzie? Kto wie, może jak teraz pójdzie za głosem ambicji, to ten czas nadrobi i jeszcze rozbłyśnie jego gwiazda. Co prawda, pod tym względem chyba trochę wcześniej, gdyby odszedł, miałby większe szanse na taki rozwój. Zresztą - tu na tym forum i takie głosy wyrażaliśmy, padały tutaj gdy wprost sugerowano, że dobrze byłoby dla T. Szatana spróbować gdzie indziej. Choć... Gdzie indziej? Przecież słusznie chyba chcemy horonować T. Szatana właśnie z racji jego niezwykłego przywiązania do klubu; prócz gry: gdzieś kiedyś czytałem, że to on w dużej mierze wpłynął na ojca, że ten chciał kupić klub. Toteż samemu nie byłem pewien, czy gdzie indziej by się rozwinął. Z jednej strony, na zdrowy rozum, wydawało się, że właśnie wejście w inne środowisko pomogłoby bardzo T. Szatanowi, by zrobić ten krok do klasy wyższej- a z drugiej zastanawiałem się, czy skoro braknie "zdrowego genu Zagłębia" - to czy aby na pewno będzie miał możliwości i klimat rozwoju.
Tak. Jednak jeszcze jedna myśl mi przemknęła.
Chyba na portalu Twoje Zagłębie czytałem czyjś taki komentarz, że teraz on będzie sobie dogrywał w jakiejś zagłębioskiej drużynie z niższej klasy, amatorsko - a po prostu zajmie się firmą po ojcu.
Pomyślałem sobie - tak, to byłby strzał w dziesiątkę! Tak jak on ojca - tak jego bym namawiał. Niech się rozwinie jako przedsiębiorca, niech wskoczy z tymi firmami do jeszcze wyższej klasy. Za parę zaś lat - znów będzie Szatan, który przywdzieje barwy Zagłębia i wyposaży w nowe szaty gracza europejskiej klasy ekstraklasowy zespół Zagłębia po kolejnym Pucharze Polski zdobytym, albo po pierwszym mistrzostwie. Myślę, że do tego czasu powinno zniknąć to, co szczególnie kładło kłody pod nogi ojcu (nie wnikam tu w inne aspekty dyskusji, jak to, co niektórzy głosili, że K. Szatan "nie pasował" do roli właściela Klubu, bo niezależnie, czy pasował, czy nie: to przeszkadzała mu na pewno między innymi blokada mentalna wielu, żeby już nie rozważać, czy też nie były to prywatne interesy pod państwowym szyldem). Przez te 5 lat zaś - myślę, że i na terenach województwa katowickiego bagaż postkomunistyczny zniknie, przynajmniej w dużej mierze. Co do tego "bagażu mentalnego", to tu myślę o pogodzeniu się z korupcją nawet u kibiców a jeszcze bardziej o mentalności, w której wręcz rzeczą pochwały godną jest rozumienie komercyjnego klubu jako przedsięwzięcia, o które pieczę ma mieć miasto, Prezydent ma miejskie pieniądze łożyć na utrzymanie i nie ma nic dziwnego, że miasto jest właścicielem. Zauważmy - taka mentalność to chyba już tylko w województwie katowickim pozostaje, bo to nie tylko casus Zagłębia, lecz choćby Górnika, GKSu, Podbeskidzia itd. Fakt zaś, że te właśnie kluby nie grają pierwszych skrzypiec w ekstraklasie - czyż nie mówi, że to już nie ten model? Jednak społeczność lokalna wciąż jest w ramach świata, jaki został kiedyś im w głowach umeblowany. Bo już nawet w Śląsku Wrocław, choć też klub jest "z miasta żywiony", to jednak rozumieją przynajmnieji tyle, że coś jest nie tak - i mieszkańcy bynajmniej nie cieszą się, że anachroniczna sytuacja się utrzymuje.
Tak więc, kto wie.
Może rzeczywiście rozwinie się nam przedsiębiorca, który klasą dorośnie do prowadzenia nie tylko Zagłębia na dotychczasowym poziomie, ale wręcz do Europy - jako właściciel? Szczerze mu tego życzę, gdy kiedyś dojdzie do punktu w karierze, gdy zobaczy, że rozwój zawodniczy już osiągnął szczyty. Być może wiec na razie - podejmie walkę o odbudowanie się, by jeszcze w Zagłębiu pograć w Ekstraklasie? Po karierze jednak, być może już jednak teraz,gdyby ją chciał kończyć: życzę Tomaszowi Szatanowi właśnie tego właścicielskiego rozwoju. Zapewne prócz zrozumienia powyżej nakreślonej sprawy - przecież z racji przywiązania T. Szatana do barw Zagłębia: chyba większość kibiców wspierałaby go wtedy w tym podjęciu odpowiedzialności za Zagłębie. Pewnie bym tego życzył nawet bardziej niż tego, że B. Cupiał da sobie spokój z Wisłą i zajmie się Zagłębiem.
Blajpios

Postprzez novack 2015-12-11, 6:12 am

Jeśli nie ma lepszych pomysłów na pożegnanie Tomka, to może na Turnieju Mazura. Termin w miare bliski, frekwencja zapewniona. Gdyby jego nowy klub zgodził się, a on sam zechciał, mógłby ostatni raz zagrac choc chwilkę w koszulce Zagłębia, a moze nawet strzelic ostatnia dla nas bramkę. Pozegnać go przy dużej publice, wręczając koszulke z numerem 196 (liczba rozegranych w Zagłebiu meczy), podziekowac dopingiem i dac sygnał wszystkim, że Zagłębie to firma która szanuje tradycje i byłych swoich zawodnikow. Zaprosic do współpracy, gdy Tomek będzie już poważnym biznesmenem.
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez Blajpios 2015-12-11, 9:02 am

novack napisał(a):Jeśli nie ma lepszych pomysłów na pożegnanie Tomka, to może na Turnieju Mazura. Termin w miare bliski, frekwencja zapewniona. Gdyby jego nowy klub zgodził się, a on sam zechciał, mógłby ostatni raz zagrac choc chwilkę w koszulce Zagłębia, a moze nawet strzelic ostatnia dla nas bramkę. Pozegnać go przy dużej publice, wręczając koszulke z numerem 196 (liczba rozegranych w Zagłebiu meczy), podziekowac dopingiem i dac sygnał wszystkim, że Zagłębie to firma która szanuje tradycje i byłych swoich zawodnikow. Zaprosic do współpracy, gdy Tomek będzie już poważnym biznesmenem.

Bardzo dobry pomysł z tym Turniejem Mazura, kiedyś poniekąd też zwanym Halowymi Mistrzostwami Zagłębia - czyż i nawiązanie do wybitnego zawodnika Zagłęba i jednocześnie jakiegoś przejawu regionu całego Zagłębia nie będzie miłym sercu T. Szatana? Podobnie - reszta szczegółów, jak nr na koszulce itd. Tak więc, jak najbardziej popieram pomysł, jaki przedstawił Kol. novack - i nie wiem, czy jest szansa, by coś ten pomysł przebiło. Jak napisał sam projektodawca... "jeśli nie ma lepszych pomysłów". Tylko coś ewidentnie zgrabniejszego może przebić ten pomysł, bo jest on bardzo dobry sam w sobie.
Blajpios

Postprzez jackie57 2015-12-12, 9:37 pm

Szkoda, że Tomek Szatan odchodzi.
jackie57

Postprzez Tomcjo 2015-12-13, 11:57 pm

Tomek niechcący jest symbolem tego kulawego Zagłębia w II lidze . Ale jest tez symbolem wierności naszym barwom . Był okres ze interesowały sie nim kluby z wyższych lig i nie odszedł . Dlatego teraz gdy mu nie idzie nie dano mu jeszcze pół roku szansy . To jest w bardzo złym stylu . Powinien dostać jeszcze kilka szans . I choć kwadrans w historycznym półfinale a moze i moment w finale . Byłoby to pożegnanie starego wiarusa . Choć nie starego piłkarza . Musimy pomysleć jak możemy mu to nagrodzić . Turniej Mazura to dobry pomysł . Ale musimy dorzucić cos od kibiców . Na pewno bedzie na trybunach podczas meczu pucharowego . Moze poświecić mu oprawę meczowa . Moze cos ekstra jak Zaglebiacy Zaglebiakowi .
Tomcjo

Postprzez Luis 2015-12-14, 1:00 am

Tomcjo napisał(a):Tomek niechcący jest symbolem tego kulawego Zagłębia w II lidze . Ale jest tez symbolem wierności naszym barwom . Był okres ze interesowały sie nim kluby z wyższych lig i nie odszedł . Dlatego teraz gdy mu nie idzie nie dano mu jeszcze pół roku szansy . To jest w bardzo złym stylu . Powinien dostać jeszcze kilka szans . I choć kwadrans w historycznym półfinale a moze i moment w finale . Byłoby to pożegnanie starego wiarusa . Choć nie starego piłkarza . Musimy pomysleć jak możemy mu to nagrodzić . Turniej Mazura to dobry pomysł . Ale musimy dorzucić cos od kibiców . Na pewno bedzie na trybunach podczas meczu pucharowego . Moze poświecić mu oprawę meczowa . Moze cos ekstra jak Zaglebiacy Zaglebiakowi .

Też bym go zostawił przynajmniej jeszcze na rundę wiosenną. Tomek, to zawodnik, który nawet jak jest bez formy, ambicja i zaangażowaniem daje więcej niż dwóch "Margoli". Tym bardziej, że dla pieniędzy to on raczej w Zagłebiu nie gra. A co do oprawy to dobry pomysł. Na pewno cos takiego mogłoby u Tomka spowodować dreszcz pozytywnych emocji.

A jeśli o pożegnania piłarzy to ja bym jeszcze dorzucił Markowskiego. Mimo dwóch czerwonych kartek Sołowieja, uważam, że jest to piłkarz, który wybije się z Zagłębia do Ekstaklasy. Najrówniej grający z trójki stoperów. Wydaje mi się, że nie chcą sie pozbyc Markowskiego już teraz, bo ma kontrakt do czerwca, więc po sezonie odejdzie bez odszkodowania, a tak to " a nóż się przyda".
Wątpie, aby Zagłębie pozyskało zimą bramkarza. Jest młody Fabisiak, który o dziwo, jest uważany za wielki talent na skale KRAJU?! Jest Perdjic, który jak przepracuje zimę to może być solidnym punktem. Są młodzi Kujawa i ten z Puszczy (nie pamietam nazwiska). Bardzo potrzebujemy prawego obroncy, dwoch srodkowych, ale jak zaden nie odejdzie to pewnie przyjdzie jeden, dwoch srodkowych pomocnikow (widziałbym np. Adam Deja, Łukasz Hanzel, Kamil Wacławczyk), skrzydłowego i tyle. Jesli Arak zostanie, to absolutnie nie brałbym napastnika, z tego wzgledu, ze wtedy Paluchowski byłby juz całkowicie spalony, a trzeba dac mu szanse. Ja osobiscie bardzo nie lubie skreslania zawodnika po jednej rundzie, chyba, ze jest to pilkarz, albo ewidentie odstajacy, albo robiacy ferment w szatni.
Luis

Postprzez django 2015-12-14, 8:26 am

W rozmowie na oficjalnej Stanek mówi, że szukamy defensywnego i ofensywnego pomocnika i być może kogoś na skrzydło. Mocno zaskakująca deklaracja, biorąc pod uwagę, że mamy jedną z najgorszych obron w lidze, Sołowieja któremu zdarzają się dramatyczne błędy i jednego prawego obrońcę. Wygląda na to, że jeszcze bardziej będziemy wzmacniali siłę ofensywną, a kulawa obrona zostaje taka jak była. Nie jestem przekonany, czy samym atakiem jesteśmy w stanie powalczyć o awans.
django

Postprzez dziejus 2015-12-15, 1:29 pm

dziejus

Postprzez mexicano 2015-12-15, 2:04 pm

Z opisu wynika,że to Wieteska (środkowy obrońca),Kopczyński (defensywny pomocnik) i Bartczak (skrzydłowy).
mexicano

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2015-12-15, 9:26 pm

Info Pana Prezesa takie sobie - myślałem ze wypowiedz Pana Dyrektora jest
wiążąca - idziemy na jakość a nie na ilość - iż to będą dwa no trzy transfery
grajków którzy pomogą w AWANSIE a tu prawdopodobnie nie będzie AWANSU.
A ciekawie będzie wyglądał skład Zagłębia jak Kuba Arak wróci do gry u nas.
Zaciąg Legii u nas znaczący - to może być gdzieś 5 chłopa. Do konkretów
daleko a może to tylko ściema Pana Prezesa.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna