Stadion Zagłębia Dąbrowskiego i ME 2012

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez CZaRnYY 2005-07-04, 3:33 pm

Widac w Sosnowcu pika nożna to "raczej jest sport bez tradycji" (tu ironia), gdyż buduje sie góry (narciarzy to mamy wielu sławnych) i hale (oczywiście wszyscy słyszeli o mistrzu polski w szermierce z sosnowca ), natomiast stadionu z prawdziwego zdarzenia nie ma ... i raczej długo nie bedzie (sądząc po szybkości prac na ludowym ... ale to juz osobny temat).

Mam nadzieję, że pisząc to nie twierdzisz, że szermierka nie ma tradycji i sukcesów w Sosnowcu?
CZaRnYY

o nie zapominaniu szermierzy - o zagłębiowskim utożsamianiu

Postprzez Blajpios 2005-07-04, 10:00 pm

CZaRnYY napisał(a):
Widac w Sosnowcu pika nożna to "raczej jest sport bez tradycji" (tu ironia), gdyż buduje sie góry (narciarzy to mamy wielu sławnych) i hale (oczywiście wszyscy słyszeli o mistrzu polski w szermierce z sosnowca ), natomiast stadionu z prawdziwego zdarzenia nie ma ... i raczej długo nie bedzie (sądząc po szybkości prac na ludowym ... ale to juz osobny temat).

Mam nadzieję, że pisząc to nie twierdzisz, że szermierka nie ma tradycji i sukcesów w Sosnowcu?

Bardzo delikatnie CZaRnYY rzecz ujął. Może dlatego, że nie chce się narażać na coś w rodzaju ostracyzmu? Takiego ostracyzmu, którego doświadczam na przykład ja, skoro wypowiadam rzeczy nazbyt odległe od "wartkiego nurtu uporu ludzi narzucających swą opinię siłą decybeli a nie rozumnych racji"...
No, ale to trochę była taka "wycieczka – prowokacja", przez co trochę przejaskrawiona w swej sile.
Niemniej, wracając do pierwszego odniesienia, ciesząc się z tego, że CZaRnYY - choć to wbrew niepotrzebnej tu ale stałej "jednotorowej" propagandzie - "przemycił" coś sensownego co do szermierzy i ich docenienia. Przypomnę więcej z tych rzeczy odnoszących się np. do szermierzy. Szermierze - to przecież jedni z bardziej utytułowanych zagłębiowskich sportowców a obecnie jedyni z Zagłębia odnoszący zwycięstwa w skali europejskiej, światowej - choćby sprzed paru dni, Mistrzowie Europy! (bo choć formalnie, to tylko R. Sznajder, jednak jako Zagłębiacy, to nie tylko przecież on, stąd liczba mnoga).
W historii, przypomnę: od niedawna dopiero są trzy klubowe polskie zespoły, które zdobyły Puchar Europy, czyli były najlepsze na kontynencie. Teraz, od niedawna, tym trzecim są laskarze, bodaj z Pocztowca. Wcześniejsze jednak wszystkie, czyli dwa klubowe polskie zespoły, które okazały się najlepszymi drużynami na całym kontynencie: to były 2 kluby zagłębiowskie: Płomień w siatce i właśnie szabliście parę lat temu!
U licha, wreszcie znormalniejmy, zacznijmy takie rzeczy zauważać, zacznijmy umiejętnie je obracać w użytkowaniu i integrować raczej Zagłębie niż dzielić siłą swoich fobii, uprzedzeń i uwielbień jednotorowych. To dużo lepsze niż powtarzać pod dyktando paru wyroczni–prowodyrów, dyktujących, kto w naszym "bajorku" jest cacy - a wszyscy inni "be". Tak jak "be" byli choćby tutaj Kubica, czy inni wcześniejsi - jak też jest obecnie np wg obowiązującej mody Drzymont, choć za najlepszy transfer w Wodzisławiu uznawany itp...
Pomniejszając w taki sposób coś innego z Zagłębia - pomniejszamy samych siebie, pomniejsza się Zagłębie. Czyli powiększa przeciwników. Kiedy to do nas dotrze?
Mam nadzieję, że coś z tego przeciwnego kierunku, dobrego, jednak już się dzieje. Mam nadzieję, że pierwsze jaskółki tego kierunku promowania i jednoczenia w ukazywaniu wartości a nie negatywów Zagłębia - będą realne. Znajdą też w następnych działaniach potwierdzenie. Tak, jak przywołać tu można choćby sprzed paru tygodni obecne tu na forum dywagacje, że jednak mentalnie bliżej niż do Bytomia jest do Szczakowej. Wreszcie! Takie były dywagacje toczone przy okazji baraży, mam nadzieję, że znajdą dalsze potwierdzenie choćby we współpracy ze Szczakowianką. Niestety, jednak do derbów Zagłębia w II lidze nie szybko dojdzie. Jednak inne działania mogą się toczyć, bazujące na tym, że toczy się też integracja Zagłębia docierająca coraz szerzej. Byle tylko zdążyć, bo czas biegnie. Czyli, jeżeli takiego Zagłębia nie pojmą i z tej i z tamtej strony rzeki, Zagłębiacy i w Sosnowcu, Dąbrowie, Będzinie, Czeladzi – oraz w Jaworznie, Szczakowej i dalej jeszcze poza Zawiercie, Olkusz: to bardzo szybko będzie narastać naprawdę dziwoląg, że to Śląsk.
Przepraszam, bo to co napisałem nie tylko może wydawać się drażniące (po części tak jest zamierzone, choć tylko w tym dobrym znaczeniu drażnienia) - ale może wydawać się rozszerzeniem tematu, wątku. Jednak myślę, że choć jest to rozszerzenie wątku szermierzy, to nie jest rozszerzenie wątku Stadionu Zagłębia, zamierzanego jako element zagłębiowskiej tożsamości, jedności - a o tym był i mój głos. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowano 2005-07-05, 8:48 am przez Blajpios, łącznie edytowano 1 raz
Blajpios

Re: o nie zapominaniu szermierzy - o zagłębiowskim utożsamia

Postprzez Pesto 2005-07-04, 11:35 pm

Blajpios napisał(a):- choćby sprzed paru dni, Mistrzowie Europy! (bo choć formalnie, to tylko R. Sznajder, jednak jako Zagłębiacy, to nie tylko przecież on, stąd liczba mnoga).

to zdanie to perełka :lol:

Niestety, jednak do baraży Zagłębia w II lidze nie szybko dojdzie

padłem na pysk. niestety utrzymaliśmy się :lol:

Przepraszam, bo to co napisałem nie tylko może wydawać się drażniące (po części tak jest zamierzone, choć tylko w tym dobrym znaczeniu drażnienia) - ale może wydawać się rozszerzeniem tematu, wątku. Jednak myślę, że choć jest to rozszerzenie wątku szermierzy, to nie jest rozszerzenie wątku Stadionu Zagłębia, zamierzanego jako element zagłębiowskiej tożsamości, jedności - a o tym był i mój głos. Pozdrawiam.

Blajpios - powinieneś pisać przemówienia dla Fidela Castro :lol:
Pesto
kumaty

Postprzez Pesto 2005-07-04, 11:43 pm

CZaRnYY napisał(a):Mam nadzieję, że pisząc to nie twierdzisz, że szermierka nie ma tradycji i sukcesów w Sosnowcu?

szanowny podwójny igreku :

Śmiem twierdzić , że gdyby nie piłka nożna i hokej , to 95 % forumiaków nie byłoby kibicami.

Niech sobie zagłębiowscy szachiści , brydżyści , badmintoniści , laskarze :lol: , szermierze , kolarze i łucznicy szukają sponsorów na własną rękę. Priorytetem futbol.
Pesto
kumaty

jak dobrze, że Pesto jest po stronie Zagłębia!

Postprzez Blajpios 2005-07-05, 9:02 am

To taki chyba dodatkowy zysk z mojego poprzedniego postu, wiedza, że jest po stronie Zagłębia ;–)
To był żart oczywiście, niemniej nawiązujący do tego, że toczyła się chyba swego czasu dyskusja tu na forum, "co to za typ", padały nawet sugestie, że to jakiś "przebrany obcy". Deklaracja więc z jego strony, że
padłem na pysk. niestety utrzymaliśmy się :lol:
- jest najlepszym potwierdzeniem, po której jest stronie! Co prawda nawet co do baraży zagłębiowskich potrzebne byłoby utrzymanie co najmniej dwóch zagłębiowskich drużyn, nie wystarczało więc samego Zagłębia Sosnowiec utrzymanie się. Ale już poważnie - poprawiłem w moim poście ten błąd, dzięki Pesto za zwrócenie uwagi. Chodziło mi o zagłębiowskie derby, tak jak o nich na parę tygodni przed barażami, jakie się kroiły dla Szczakowianki pisałem na forum, wobec niezbyt wielkiej chęci kibiców Zagłębia na "wyściubienie nosa" poza wewnętrzne podwórko. Pisałem wtedy w perspektywie szerszej integracji: zobaczmy od tej strony. Jeżeli wąsko patrzymy na Zagłębie, to kiedy będziemy mieć szanse np na derby Zagłębia w II lidze? - nie szybko. No i tak mi przy pisaniu "przeskoczyło" - myśląc w tle o barażach, wpisałem baraże zamiast derbów. Już poprawiłem, dzięki że to wyszło przy okazji.
Z drugim, nie tylko nie przesadzaj, Pesto, ale i nie manipuluj trochę. Zdanie, to nie tylko to, co za myślnikiem jest. Za myślnikiem jest zazwyczaj część wyjaśniająca. Całe zdanie gdyby jednak zacytować, to nie można by wyśmiać:
"
Pesto napisał(a):
Blajpios napisał(a):- choćby sprzed paru dni, Mistrzowie Europy! (bo choć formalnie, to tylko R. Sznajder, jednak jako Zagłębiacy, to nie tylko przecież on, stąd liczba mnoga).

Całe bowiem zdanie - dzięki za uznanie, że perełka - mówi, iż zagłębiowscy szermierze są szeroko znani, nawet w Europie, czego dowodem jest to właśnie, co "za myślnikiem": że zdobywali tytułu, ostatnio nawet Mistrzów Europy, czyli nie byle co. (Sznajder, Koniusz, czyli Zagłębiacy). To zaś było w kontekście prześmiewek tu na forum z szermierzy. Oraz w kontekście autoprześmiewek Zagłębiaków - z Zagłębiaków, z samych siebie.
Jak się ma mało czasu, czasem pisze się skrótami
Blajpios

Postprzez CZaRnYY 2005-07-05, 10:30 am

Pesto napisał(a):
CZaRnYY napisał(a):Mam nadzieję, że pisząc to nie twierdzisz, że szermierka nie ma tradycji i sukcesów w Sosnowcu?

szanowny podwójny igreku :

Śmiem twierdzić , że gdyby nie piłka nożna i hokej , to 95 % forumiaków nie byłoby kibicami.

Niech sobie zagłębiowscy szachiści , brydżyści , badmintoniści , laskarze :lol: , szermierze , kolarze i łucznicy szukają sponsorów na własną rękę. Priorytetem futbol.

Szanowny Pesto :D
Ależ oczywiście, że się z Tobą zgadzam z tymi 95% kibiców, jednak chodziło mi o coś innego, ponieważ swoim postem chciałem zwrócić uwagę na taką niepopularną aczkolwiek olimpijską dyscyplinę jaką to jest machanie szabelkami/szpadami/floretami, wiele osób atakuje tą dyscyplinę, ale zapomina się o tym ile u nas osiągnięto w tej dziedzinie.

Nasz klub na tej płaszczyźnie wychował wielu dobrych szermierzy - z obecnie występujących należy wspomnieć o naszym etatowym olimpijczyku Rafale Sznajderze, Marcinie Koniuszu, braciach Dominikach (tak w ogóle zdobyli w niedziele srebrny medal dla Polski w Mistrzostwach Europy). W każdym razie dyscyplina ta fakt nie jest popularna to nie ulega wątpliwości, że więcej kibicom mówi nazwisko drugoligowego piłkarza np. Dawida Skrzypka niż nazwisko Sznajder, ale jak ktoś by twierdził, że szermierka w Sosnowcu nie ma tradycji i sukcesów to chyba w innym mieście mieszkam :shock:
Nie odniosłem się w swoim poście do tego czy ta inwestycja w szermierkę jest słuszna lub nie, w tej kwestii uważam, że jest słuszna, ale rozmiary w jakich ta pomoc od miasta dla szermierki została udzielona nie są słuszne.
CZaRnYY

popieram, chodzi ocoś więcej niż tylko "czarno&#821

Postprzez Blajpios 2005-07-05, 11:31 am

CZaRnYY napisał(a):Szanowny Pesto :D
Ależ oczywiście, że się z Tobą zgadzam z tymi 95% kibiców, jednak chodziło mi o coś innego, ponieważ swoim postem chciałem zwrócić uwagę na taką niepopularną aczkolwiek olimpijską dyscyplinę jaką to jest machanie szabelkami/szpadami/floretami, wiele osób atakuje tą dyscyplinę, ale zapomina się o tym ile u nas osiągnięto w tej dziedzinie.

Nasz klub na tej płaszczyźnie wychował wielu dobrych szermierzy - z obecnie występujących należy wspomnieć o naszym etatowym olimpijczyku Rafale Sznajderze, Marcinie Koniuszu, braciach Dominikach (tak w ogóle zdobyli w niedziele srebrny medal dla Polski w Mistrzostwach Europy). W każdym razie dyscyplina ta fakt nie jest popularna to nie ulega wątpliwości, że więcej kibicom mówi nazwisko drugoligowego piłkarza np. Dawida Skrzypka niż nazwisko Sznajder, ale jak ktoś by twierdził, że szermierka w Sosnowcu nie ma tradycji i sukcesów to chyba w innym mieście mieszkam :shock:
Nie odniosłem się w swoim poście do tego czy ta inwestycja w szermierkę jest słuszna lub nie, w tej kwestii uważam, że jest słuszna, ale rozmiary w jakich ta pomoc od miasta dla szermierki została udzielona nie są słuszne.

Tak, dopiero czytanie CZaRnYY´ego przypomniałem sobie, że w końcu w finale ulegli, nie dogonili Rosjan, więc tylko Wicemistrzami w tym roku zostali, niemniej nie zmienia to wydźwięku całości. W gruncie rzeczy w dużej mierze myślę podobnie do CZaRnYY´ego, że o takie odpowiednie docenienie poszczególnych naprawdę ważnych zagłębiowskich osiągnięć chodzi, choć nie zmienia to faktu, że na pewno osiągnięcia futbolistów są bardziej popularne. Choć, jak na razie, obecnie to tylko w szermierce są naprawdę znaczące.
Jednocześnie - pisałem w szerszej perspektywie, zagłębiowskiej ogólnej integracji i ogólnej prozagłębiowskiej postawy, by się umieć docenić a nie leczyć niepewności czy kompleksów wylewaniem kwasów. W tej mierze - nie chcę wpierać nic CZaRnYY´emu, trudno mi powiedzieć do jakiego stopnia nasze myślenia są zbieżne - niemniej co do tej kwestii poruszonej przez niego, jakąś ogólną zbieżność widzę, same zaś jego stwierdzenia: po prostu, jak w temacie napisałem - popieram. (Mam nadzieję, że w oczach niektórych mu to nie zaszkodzi)
:–))
Blajpios

Postprzez zgredos 2005-07-05, 5:58 pm

Prezydenci miast ZD chętnie deklarowali pomoc przy budowie nowego stadionu, ale gdy nie wyszło z ME chęci ich opuściły. Burmistrz Czeladzi powiedział że będze musiał jeszcze raz przemyśleć temat (narazie w Czeladzi nie ma kasy żeby zgłosić koszykarzy do rozgrywek) a w DG trzeba było zamknąć kino bo nie ma kasy na jego utrzymanie. W takich warunkach o nowym stadionie możemy zapomnieć i temat też można już chyba zamknąć
zgredos

Postprzez SCORPARO 2005-07-05, 9:01 pm

zgredos napisał(a):Prezydenci miast ZD chętnie deklarowali pomoc przy budowie nowego stadionu, ale gdy nie wyszło z ME chęci ich opuściły. Burmistrz Czeladzi powiedział że będze musiał jeszcze raz przemyśleć temat (narazie w Czeladzi nie ma kasy żeby zgłosić koszykarzy do rozgrywek) a w DG trzeba było zamknąć kino bo nie ma kasy na jego utrzymanie. W takich warunkach o nowym stadionie możemy zapomnieć i temat też można już chyba zamknąć

..a spodziewaliście się ze wszystkie urzędasy ochoczo ruszą do budowy nowego stadionu ??? Znów ktoś powie że jestem pesymistą, nudziarzem i czym tylko, ale pisałem już niejednokrotnie co o tym sądzę ... wielka kupa będzie z SZD... możecie mnie nazywać jak sobie tam bedziecie już uważali - przedstawiam swoje zdanie, realisty,oparte o doświadczenia (może nie berdzo duże) w dziedzinie wizyt w urzędach miast różnych (zagłębiowskich), i uwierzcie mi bądź nie : mają tam wiele ciekawszych (dla nich oczywiście) spraw niż zajmowanie się "jakimś stadionem".
SCORPARO

Postprzez Franz 2005-07-05, 10:31 pm

SCORPARO napisał(a):..a spodziewaliście się ze wszystkie urzędasy ochoczo ruszą do budowy nowego stadionu ??? Znów ktoś powie że jestem pesymistą, nudziarzem i czym tylko, ale pisałem już niejednokrotnie co o tym sądzę ... wielka kupa będzie z SZD... możecie mnie nazywać jak sobie tam bedziecie już uważali - przedstawiam swoje zdanie, realisty,oparte o doświadczenia (może nie berdzo duże) w dziedzinie wizyt w urzędach miast różnych (zagłębiowskich), i uwierzcie mi bądź nie : mają tam wiele ciekawszych (dla nich oczywiście) spraw niż zajmowanie się "jakimś stadionem".

a podobno "nadzieja umiera ostatnia" :?
Franz
Pudzian

Lokalizacja: Sosnowiec- Pogoń Posty: Licznik nieczynny do odwołania

Postprzez YOOSHKY 2005-07-05, 10:58 pm

co tam... w nastepnym sezonie zaglebie zarobi na wystepach w pucharach i sobie sami postawia klubowy.... ;)

Wszystkim tego zycze... bo to i tak szybciej nastapi niz cokolwiek :)
YOOSHKY

Postprzez SCORPARO 2005-07-06, 5:37 am

Franz napisał(a):
SCORPARO napisał(a):..a spodziewaliście się ze wszystkie urzędasy ochoczo ruszą do budowy nowego stadionu ??? Znów ktoś powie że jestem pesymistą, nudziarzem i czym tylko, ale pisałem już niejednokrotnie co o tym sądzę ... wielka kupa będzie z SZD... możecie mnie nazywać jak sobie tam bedziecie już uważali - przedstawiam swoje zdanie, realisty,oparte o doświadczenia (może nie berdzo duże) w dziedzinie wizyt w urzędach miast różnych (zagłębiowskich), i uwierzcie mi bądź nie : mają tam wiele ciekawszych (dla nich oczywiście) spraw niż zajmowanie się "jakimś stadionem".

...franz.... w tej sprawie nadzieja (u mnie przynajmniej )nawet jeżeli była jakakolwiek, to umarła już dawno ... też żałuje...
SCORPARO

Postprzez KISIEL 2005-07-06, 10:44 am

Franz napisał(a):

a podobno "nadzieja matką głupich" :cry: :(
KISIEL

Postprzez Elijash 2005-07-06, 8:32 pm

Krawiec pojechal na wakacje :D a wy juz zasysacie grobowa atmosfere.

BYLO JEST I BEDZIE ZAWSZE ZAGLEBIE.

AKCJA ZOSTALA RUSZONA, TRWA I BEDZIE DOKONCZONA ZAWSZE ZAGLEBIE!!

wiecej wiary, byc moze to cisza przed burza.
Elijash

Postprzez WOJTEK 2005-07-07, 6:55 am

Elijash napisał(a):Krawiec pojechal na wakacje :D a wy juz zasysacie grobowa atmosfere.

BYLO JEST I BEDZIE ZAWSZE ZAGLEBIE.

AKCJA ZOSTALA RUSZONA, TRWA I BEDZIE DOKONCZONA ZAWSZE ZAGLEBIE!!

wiecej wiary, byc moze to cisza przed burza.
BAJU BAJU BEDZIESZ W RAJU. NIE WIEM CO CHCIAŁEŚ OSIĄGNĄĆ PISZĄC TE BZDURY. KAŻDY WIDZI JAK WYGLĄDAJĄ "POSTĘPY" A TY CHCESZ NAM WMÓWIĆ , ŻE JEST INACZEJ ?? Z CAŁYM SZACUNKIEM DLA KRAWCA TO JEST ON ZA MAŁY BY WPŁYNĄĆ NA TO BY DECYDENCI WYDALI ZGODĘ NA BUDOWĘ.
WOJTEK
Adventure Group

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna