przez Krawiec 2004-08-15, 11:42 am
Wczoraj popadłem tak jak i większość na stadionie w jakąś psychozę na temat sędziowania. Rozpoczeli ją ci , którzy na kazdym meczu od 1 min. śpiewają "sedzia ch.." i "jeb.. pzpn" czyli nawaleni życiowi frustraci, później decyzje sędziów , które w większości były na korzyść Polkowic dolały oliwy do ognia.
Obiektywnie patrząc wydaje się jednak, że sędzia po prostu był słaby i ulegał aktorskim sztuczkom piłkarzy Polkowic . Gdyby był przekupiony nie podyktowałby tylu rzutów wolnych z obrębu pola karnego już po doporowadzeniu do wyniku 2:3 - niektróe sytuację mógł puścić bo były na pograniczu faulu.
Ogólnie sytuacja piłkarska i kibicowska stała się kryzysowa. Nie ma juz takiej atmosfery jak w 3 lidze.
Piłkarsko zgodze się z rrr i z tymi którzy krytykują obronę . Zespół ma w sobie potencjał co wczoraj widzieliśmy w 2 połowie. Tymniemniej trzeba przyznać, że drużyny z drugiej ligi stawiają zdecydowanie wyżej poprzeczkę . Gra obrony Radomska i Polkowic była naprawdę profesjonalna.
Psychologicznie podchodząc do sprawy zrobiliśmy sobie dużą krzywde wygrywając z GKSem 4:1. Gdzieś w podświadomości piłkarzy i kibiców tkwi przekonanie , że skoro ogrywamy gładko pierwszoligowca to z drugoligowcami tymbardziej pójdzie łatwo. Co prawda gramy jednym napastnikiem ale atakujemy tak jakbyśmy byli przekonani, że strzelimy 3 lub 4 bramki, a stracimy najwyżej jedną . Tymczasem należałoby wg mnie grac tak jak ze Śląskiem bo każdy przeciwnik w 2 lidze reprezentuje zbliżony lub wyzszy poziom - czyli przede wszystkim grać agresywnie w obronie, podwajać krycie i wychodzić z kontrami.
Jestem przekonany, że trener Tochel wie juz wszystko na temat nowych zawodników i sposobu gry jaki należy obrać w 2 lidze, więc spodziewam sie ,że będzie coraz lepiej.
Teraz odnośnie kibiców ogólnie. Doping owszem był ale po strzeleniu dwóch bramek. Później jakoś pary zabrakło i zamiast dopingowac Zagłębie najgłośniej prezentowali się ci od "ała" "sedzia ..." idt itp . Wszystko siadło w czasie kiedy zespół potrzebował jescze większego dopingu bo jak było widać siły z minuty na minutę opadały po szaleńczym początku 2 połowy.
Tak jak napisała asja , prawdziwi kibice powinni wytrwać z zespołem właśnie w czasie kryzysu . Nie polujmy na czarownice. Sędziowie rzecywiście są kiepscy ale nie mozemy zakładac, że zawsze sędziują przeciw nam . Obrona rzeczywiście popełnia błedy i coś jest nie tak skoro Polkowice a wcześniej Radomsko wchodziły z kontrami jak w masło. Mnie się wydaje że to nie tylko wina ostatniej formacji ale całej otwartej koncepcji gry i podejścia do rywala - nie było po prostu presingu .
Dlatego też musimy się wszyscy otrząsnąć , piłkarze powinni podchodzić do każdego meczu tak jak w zeszłym sezonie do Ślaska , a kibice prowadzić pozytywny doping dla Zagłębia - bo wyzywnie sedziego i pieśni pt "strzelcie ku..om gola" nic dobrego nie przynioosą i spieprzą cały klimat wokół zagłębia wytworzony w 3 lidze. Nie szukajmy ofiar wsród poszcególnych zawodników . Mamy to co mamy i nie sądze żeby nastąpiły jakieś zmiany przed koncem rundy .
Pomóżmy tym których mamy rozwinąć skrzydła. Trener na pewno wie jak tego dokonać żeby zaspół grał tak jak wczoraj w drugiej połowie.
Jednym słowem wiara musi przetrwac a tym , którzy wychodzą przed końcem meczu zaśpiewajmy "idźcie do domu..."
Ostatnio edytowano 2004-08-15, 12:06 pm przez
Krawiec, łącznie edytowano 1 raz