Marketing klubu

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Marketing klubu

Postprzez Tomcjo 2015-04-29, 8:43 am

Marketing to wielkie haslo . Brak jednak tego malego ktory pokazuje ze klub zyje . Kiedys byly ciekawe bilety . Sam mam kilka do dzis . Mozna by wprowadzic takie naklejki po 1 zl gora 2 zl . I to w krotkich seriach dla zbieraczy kolekcjonerow . Nie wiem czy 100 czy 500 sztuk . Druk naklejki to grosze watpie zeby wiecej jak 50 gr . Zreszta nie o zyski chodzi ale o zycie klubu . Ta cala machina sprawia wrazenie martwej . Brak calej gamy gadzetow . Naklejki na auta , proporczyki . Przypinki odznaki itp . Baloniki dla dzieci i chocby wata cukrowa w barwach . Masakra jak sie to wszystko olewa . Kibic gdy tylko sie go kusi wyda wiecej na pierdoly jak na bilet . Sam chernie wyszedlbym z meczu z reklamowka pelna dupereli . Stary kibic a nie mam proporczyka na lusterku jakichs plakatow w pokoju czy innych drobiazgow . I chocbym gotow byl wydac majatek na to to i tak klub nic mi nie zaproponuje . Szkoda .
Tomcjo

Postprzez GrubyPerez 2015-04-29, 12:02 pm

Z biletami jest pewien problem, otóż od czasu kart kibica " nabija" się je tylko na kartę w wersji elektronicznej, całkowicie olewając kolekcjonerów. Pisałem już kiedyś o tym. Wyjątkiem są zaproszenia na krytą - za które i słusznie i tak zapłacić trzeba. Natomiast pozostałe gadgety o których kolega Tomcjo pisze są już do kupienia na stoiskach - więc nie ma co siać popeliny. To że są mało spopularyzowane to odmienna sprawa.
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Postprzez Tomcjo 2015-04-30, 7:23 pm

Ok . Bylem tylko na Siarce . A taki piekarnik byl w kolejce po bilety ze moglem nie dostrzec
Tomcjo

Postprzez bbartek 2015-05-02, 3:56 pm

Ostatnie mecze Zagłębia , łącznie z ostatnim ze Stalową Wola, to dobry materiał do zrobienia dobrego, marketingowego materiału zachęcajacego potencjalnych inwestorów do wsparcia/zainwestowania w Klub.

Drużyna pokazuje:
- team spirit,
- determinacje i zaangażowanie dla barw klubowych,
- walke do ostatniej minuty, a nawet dłużej.

Takie zachowanie jest częścia strategii każdej korporacji.

Do tego należy dodać:

- wsparcie Miasta,
- infrastrukture,
-akademie piłkarska,
-działania w ramach wolantariatu ( dom dziecka, schronisko dla zwierzat itp...),
-wsparcie kibiców ( mecz z ROW-em),
- budowa nowego stadionu,
-wspaniała historia ( Puchar Polski, Puchar Ameryki...),
-awans( jestem pewien) do I ligi co jest zwiÄ…zane z transmisjami TV+obszernymi informacjami prasowymi.

Mają taki materiał należy ustalić wspólnie z Miastem( Wydział Promocji) w jaki sposób go wykorzystać i do kogo skierować.
bbartek

Postprzez bbartek 2015-05-02, 4:14 pm

Pisząc o przywiązaniu do barw klubowych miałem głównie na mysśi obecny sztab szkoleniowy..
bbartek

Postprzez Tomcjo 2015-05-02, 5:02 pm

Zastanawia mnie jak sie szuka sponsora . Lub jak sie u nas nie szuka . Oczywiście rozumiem ze o takich faktach sie nie trąbi ale efektów wielkich nie ma . Gdyby było stowarzyszenie to przynajmniej wąskie grono kibiców mogłoby wypytać szczegółowo prezesa .
Ostatnio bardzo spodobała mi sie reklama firmy Roleski . Keczupy musztardy . Wsród beznadziejnych które nas bombardują ta to perełka . Jednocześnie gdzieś liznąłem artykuł o Roleskim . Ze jest milionerem ze nie pracuje juz dla zysku tylko ma pewne idee które pokazał w nietypowej reklamie . Jak zachęcić kogoś takiego do sponsorowania Zaglebia ? Jak pójdą do niego i daj kasę a my ci ho ho i bonie dyfy to gość sie roześmieje . Jak będzie to propozycja dość profesjonalna to powie ze piłka to bagno albo ze woli kogoś z ekstraklasy. Ale gdyby przygotować cały pakiet konkretnie pod gościa o promowaniu jego idei i po profesjonalnie przeprowadzonym wywiadzie na jego temat i profesjonalna propozycja . Dzisiejsze biznesy i promocje przeprowadza sie na poziomie CIA i GRU . Pasjonaci mogliby to zrobić tez na wysokim poziomie ale czy jest ktoś taki u nas ? Lub przynajmniej ma znajomego którego znajomy zna kogoś kto mógłby ewentualnie ? Samo przygotowanie moze zając nawet i rok a żadnej gwarancji nie ma . A takich propozycji powinno sie robić kilka jednocześnie . I ponawiać bo nigdy nie wiadomo co da porządny efekt . Kiedyś czytałem jak doszło do sponsorowania przez Toyote . Trwało to latami a zaczynało sie od drobnych kwot lub nawet bezgotówkowo w kwestiach piłki dla mlodziezy i promocji sportu wsród tzw trudnej młodzieży .
Tomcjo

Postprzez LucasUSA 2015-05-02, 6:50 pm

Dobry pomysl z telewizja i mam nadzieje, ze jakosc inauguracyjnej transmisji byla zgodna z powiedzeniem "pierwsze koty za ploty" i bedzie juz tylko lepiej (zoom, zoom, zoom, nie dalo sie tego niestety ogladac)
Jak pisal kolega Perez na pewno wielu imigrantow (wlaczajac mnie) chetnie zaplaciloby za transmisje. Z drugiej strony profesjonalna transmisja okraszona fajnymi reklamami sponorow mogla by byc nawet duzo bardziej wartosciowa finansowo dla klubu.
Pomysl warto rozwijac!
LucasUSA

Postprzez django 2015-05-03, 8:36 pm

LucasUSA napisał(a):Pomysl warto rozwijac!

Pod warunkiem, że nie awansujemy. W I lidze skończy się kręcenie filmów na internet, bo będziemy związani umową z Polsatem.
django

Postprzez Adam1906 2015-05-03, 9:15 pm

django, ależ ja nie mam nic przeciwko umowie pomiędzy Zagłębiem a Polsatem. Tak samo jak nie będę miał za 2-3 lata nic przeciwko umowie Zagłębia z NC+ ;-)
Adam1906

Postprzez Anakin 2015-05-04, 9:53 am

bbartek napisał(a):Ostatnie mecze Zagłębia , łącznie z ostatnim ze Stalową Wola, to dobry materiał do zrobienia dobrego, marketingowego materiału zachęcajacego potencjalnych inwestorów do wsparcia/zainwestowania w Klub.

Klub ogłosił właśnie nowego partnera ale dla Akademii. Nie pamiętam już kiedy ostatni raz pozyskano sponsora dla samego klubu (nie liczę spółek miejskich typu RPWiK). Choćby był to tylko kiosk kolportera.
Anakin

Postprzez LucasUSA 2015-05-04, 2:20 pm

django napisał(a):
LucasUSA napisał(a):Pomysl warto rozwijac!

Pod warunkiem, że nie awansujemy. W I lidze skończy się kręcenie filmów na internet, bo będziemy związani umową z Polsatem.

W takim razie natychmiast przestac rozwijac ;-) Nie ma co marnowac czasu, bo awansujemy! 8)
Z ciekawosci - czy Polsat transmituje wszystkie mecze, czy tylko wybrane hity w pierwszej lidze? Jak to dziala?
LucasUSA

Postprzez GrubyPerez 2015-05-04, 8:55 pm

Według tego co przeczytałem - maksymalnie 2 mecze w tygodniu plus skróty ze wszystkich. Wszystko w HD :). Ale niestety zakaz streamu - no chyba że jakiś nielegal :)
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Postprzez mario1 2015-05-04, 10:27 pm

Pewnie ze znajdziesz stream oczywiscie ze nie legalny ale strony sa i mozna je wygooglac :)
mario1

Postprzez django 2015-05-05, 8:26 am

mario1 napisał(a):Pewnie ze znajdziesz stream oczywiscie ze nie legalny ale strony sa i mozna je wygooglac :)

Chodzi o legalny stream ze spotkań Zagłębia robiony przez klub, a nie o te dwa mecze tygodniowo, które będzie pokazywał Polsat Sport. No ale zgadzam się z kolegami, że dobrze by było mieć ten problem, tym bardziej, że kasa dla klubów ma być konkretna.
django

Postprzez mario1 2015-05-05, 10:06 am

Masz racje nie ma co dzielic skory na niedzwiedziu ale pofantazjowac mozna
mario1

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników