Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52
To prezes GKS Katowice Piotr Dziurowicz jest informatorem, dzięki któremu policja aresztowała za korupcję dwóch sędziów piłkarskich! Kupił awans do ekstraklasy, przekupywał sędziów i rywali, by zająć w niej trzecie miejsce, a potem, by nie spaść do drugiej ligi. - W tym sezonie powiedziałem dość i poszedłem na policję - mówi "Gazecie" Dziurowicz.
Po raz pierwszy wysoki rangą działacz piłkarski przełamuje zmowę milczenia i opowiada pod nazwiskiem ze szczegółami, jak kupuje się mecze.
- Jedną kolejkę ligową układa się na trzy, cztery sposoby - mówi prezes klubu, który właśnie spadł z ekstraklasy. - Sztab ludzi robi tabelki, patrzy, z kim grają inni, który mecz trzeba obstawić. Analizuje się obsadę sędziowską - którego arbitra weźmiemy na swój mecz, a kogo wyślemy, by "skręcił" rywala. Podchodzi się pod konkretnych zawodników.
Ostatni sezon - pełen korupcyjnych afer - nie był wyjątkowy. Według Dziurowicza handlowanie punktami to jedyny sposób na przetrwanie w polskiej piłce. - To, że Zagłębie Lubin i Pogoń Szczecin przy wchodzeniu do I ligi kupowały mecze, nie ulega wątpliwości. Pięć lat temu, gdy Katowice, Śląsk, Łęczna i Bełchatów walczyły o awans, wszyscy robiliśmy to samo. Tak jest co roku. Wcześniej mistrzostwa Polski też się robiło. Tylko teraz Wisła Kraków jest taka mocna, że mistrzostwo może sobie wygrać normalnie - mówi prezes.
To Dziurowicz pół roku temu zgłosił się na policję. - Chciałem zakończyć pewien etap w swoim życiu. Żeby złe rzeczy, które robiłem, nie mogły mi zaszkodzić w przyszłości. Wierzę, że stwarzam niepowtarzalną szansę na oczyszczenie naszej piłki - opowiada Dziurowicz.
To on w maju pomógł w prowokacji, po której do aresztu trafił Antoni F. Sędzia wziął 100 tys. zł za ustawienie wyniku meczu. Potem pod tym samym zarzutem zatrzymano arbitra Krzysztofa Z.
- W Łęcznej z Górnikiem graliśmy dobrze, ale przegraliśmy z sędzią Cwaliną, który wyrzucił nam z boiska dwóch graczy. Ulegliśmy 2-4, coś we mnie pękło. Zgłosiłem się na policję, opowiedziałem, co wiem - mówi Dziurowicz. - Ustaliliśmy, że najlepszym kandydatem do prowokacji będzie sędzia F. Zaproponowałem, by pomógł mojemu klubowi wygrać z Cracovią. W lesie pod Kielcami dałem mu 100 tys. zł policyjnych pieniędzy, schował je w kole zapasowym w bagażniku i wtedy nas zatrzymano. W kajdankach trafiliśmy do aresztu. On siedzi do dziś i chyba nie domyśla się, że współpracuję z policją.
Dlaczego F.? Bo załatwił mi kiedyś utrzymanie w ekstraklasie... Wiosną 2004 roku Świt i Polkowice, które po rundzie jesiennej wydawały się pewnymi spadkowiczami, niebezpiecznie nas doganiały. Spytałem F., czy może pomóc. Już pierwszy mecz z Amiką się udał, choć wyznaczyli sędziego ze Słowacji. F. załatwił do niego telefon. Zadzwoniliśmy, a on już wiedział, o co chodzi. Daliśmy 25 tys. zł. Ponieważ tylko zremisowaliśmy, oddał nam 10 tysięcy. W 2003 roku F. pomógł mi zająć trzecie miejsce w lidze, a poznałem go w 2000 roku, gdy pomógł wygrać walkę o awans do I ligi ze Śląskiem Wrocław, GKS Bełchatów i Górnikiem Łęczna - mówi Dziurowicz.
Prezes wymienia fachowców od "załatwiania" - Mieczysława Broniszewskiego (obecnie trener w drugoligowym Radomiaku), Bogusława Baniaka (drugoligowy Kujawiak Włocławek) i Pawła Kowalskiego (właśnie wprowadził do II ligi Heko Czermno, ale stracił pracę).
- Kowalski miał zeszyt z nazwiskami piłkarzy. Gdy np. graliśmy z Myszkowem, otwierał zeszyt na rozdziale Myszków i wiedział, do kogo zadzwonić, żeby kupić mecz.
Krawiec napisał(a):Jeśli przeciętny kibic cośtam wiedział to g.... z tego wynikało . Teraz mówi to osoba uczestnicząca w tym procederze i używa nazwisk . To musi wywołać trzesienie ziemi i nie da się tego zatrzymać.
slawojka napisał(a):http://sport.wp.pl/kat,1740,wid,7715263,wiadomosc.html?rfbawp=1123070845.638&ticaid=4
Pierwsze reakcje głównych zaunteresowanych
zgredos napisał(a):Ale co teraz z tym zrobić ? Jeśli ciągło się to latamy, to teraz trzeba by pozamykać 90 % sędziów i działaczy, Wstrzymać rozgrywki ligowe, a PZPN powinien być wykluczony z UEFA i FIFA do czasu wyjaśnienia tego przez odpowiednie instytucje
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników