Drukowanie w ligach od I-III !!!

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez mdc dg 2005-08-03, 9:00 am

Jestem w szoku :shock: Jeżeli teraz nie polecą głowy z tego złodziejskiego związku jakim jest PZPN to już nie będzie można liczyć na uzdrowienie polskiej piłki.Zauważcie że "Dziura" wymienił trenerów Kujawiaka i Radomiaka wśród kupujących a to się zgadza bo Radomiak na wiosne był jedną z lepszych drużyn a Kujawiak walczył do końca o baraże.
mdc dg

...

Postprzez Krawiec 2005-08-03, 9:37 am

Jestem w szoku , że coś takiego wyszło na światło dzienne. Wydawało się , że wiecznie PZPN będzie zamiatał pod dywan pojedyncze przypadki handlu meczami, aż tu nagle taki strzał.

Dziurowicz działa jak desperat, nic nie znaczy już w środowisku , nikt go nie kryje , został sam w poteżnymi zobowiązaniami (również wobec PZPN) ... i zrobił zemstę na dawnych ziomalach.

Padają i zapewne jeszcze padnie wiele konkretnych nazwisk : trenerów, działaczy, piłkarzy i sędziów , rysuje się bagienny obraz całego środowiska piłkarskiego i sędziowskiego - to sie nie rozejdzie po kościach , bo sprawą zajmie się na dużą skalę prokuratura i sąd, a media będą mówić o każdym ruchu w sprawie. Listkiewicza i spółki dni są policzone.

Ktoś wrzucił granat do tego sracza i chyba nikt nie spodziewał się , że bedzie to Dziurowicz.
Krawiec

Postprzez PTAQ84 2005-08-03, 11:01 am

To prezes GKS Katowice Piotr Dziurowicz jest informatorem, dzięki któremu policja aresztowała za korupcję dwóch sędziów piłkarskich! Kupił awans do ekstraklasy, przekupywał sędziów i rywali, by zająć w niej trzecie miejsce, a potem, by nie spaść do drugiej ligi. - W tym sezonie powiedziałem dość i poszedłem na policję - mówi "Gazecie" Dziurowicz.

Po raz pierwszy wysoki rangą działacz piłkarski przełamuje zmowę milczenia i opowiada pod nazwiskiem ze szczegółami, jak kupuje się mecze.

- Jedną kolejkę ligową układa się na trzy, cztery sposoby - mówi prezes klubu, który właśnie spadł z ekstraklasy. - Sztab ludzi robi tabelki, patrzy, z kim grają inni, który mecz trzeba obstawić. Analizuje się obsadę sędziowską - którego arbitra weźmiemy na swój mecz, a kogo wyślemy, by "skręcił" rywala. Podchodzi się pod konkretnych zawodników.

Ostatni sezon - pełen korupcyjnych afer - nie był wyjątkowy. Według Dziurowicza handlowanie punktami to jedyny sposób na przetrwanie w polskiej piłce. - To, że Zagłębie Lubin i Pogoń Szczecin przy wchodzeniu do I ligi kupowały mecze, nie ulega wątpliwości. Pięć lat temu, gdy Katowice, Śląsk, Łęczna i Bełchatów walczyły o awans, wszyscy robiliśmy to samo. Tak jest co roku. Wcześniej mistrzostwa Polski też się robiło. Tylko teraz Wisła Kraków jest taka mocna, że mistrzostwo może sobie wygrać normalnie - mówi prezes.

To Dziurowicz pół roku temu zgłosił się na policję. - Chciałem zakończyć pewien etap w swoim życiu. Żeby złe rzeczy, które robiłem, nie mogły mi zaszkodzić w przyszłości. Wierzę, że stwarzam niepowtarzalną szansę na oczyszczenie naszej piłki - opowiada Dziurowicz.

To on w maju pomógł w prowokacji, po której do aresztu trafił Antoni F. Sędzia wziął 100 tys. zł za ustawienie wyniku meczu. Potem pod tym samym zarzutem zatrzymano arbitra Krzysztofa Z.

- W Łęcznej z Górnikiem graliśmy dobrze, ale przegraliśmy z sędzią Cwaliną, który wyrzucił nam z boiska dwóch graczy. Ulegliśmy 2-4, coś we mnie pękło. Zgłosiłem się na policję, opowiedziałem, co wiem - mówi Dziurowicz. - Ustaliliśmy, że najlepszym kandydatem do prowokacji będzie sędzia F. Zaproponowałem, by pomógł mojemu klubowi wygrać z Cracovią. W lesie pod Kielcami dałem mu 100 tys. zł policyjnych pieniędzy, schował je w kole zapasowym w bagażniku i wtedy nas zatrzymano. W kajdankach trafiliśmy do aresztu. On siedzi do dziś i chyba nie domyśla się, że współpracuję z policją.

Dlaczego F.? Bo załatwił mi kiedyś utrzymanie w ekstraklasie... Wiosną 2004 roku Świt i Polkowice, które po rundzie jesiennej wydawały się pewnymi spadkowiczami, niebezpiecznie nas doganiały. Spytałem F., czy może pomóc. Już pierwszy mecz z Amiką się udał, choć wyznaczyli sędziego ze Słowacji. F. załatwił do niego telefon. Zadzwoniliśmy, a on już wiedział, o co chodzi. Daliśmy 25 tys. zł. Ponieważ tylko zremisowaliśmy, oddał nam 10 tysięcy. W 2003 roku F. pomógł mi zająć trzecie miejsce w lidze, a poznałem go w 2000 roku, gdy pomógł wygrać walkę o awans do I ligi ze Śląskiem Wrocław, GKS Bełchatów i Górnikiem Łęczna - mówi Dziurowicz.

Prezes wymienia fachowców od "załatwiania" - Mieczysława Broniszewskiego (obecnie trener w drugoligowym Radomiaku), Bogusława Baniaka (drugoligowy Kujawiak Włocławek) i Pawła Kowalskiego (właśnie wprowadził do II ligi Heko Czermno, ale stracił pracę).

- Kowalski miał zeszyt z nazwiskami piłkarzy. Gdy np. graliśmy z Myszkowem, otwierał zeszyt na rozdziale Myszków i wiedział, do kogo zadzwonić, żeby kupić mecz.

:shock:
PTAQ84
WOJKOWICE

Postprzez zgredos 2005-08-03, 11:15 am

To co mówi Dziurowicz to przeciętny kibic wiedział od dawna, nawet film o tym był i nic się nie zmieniło. GKS poleciał na dno to prezes zaczyna coś mówić. Mnie ciekawi inna rzecz Piast za kupienie meczu dostał -10 pkt, a prezes Gieksy opowiada ile kupił meczów a PZPN nagradza GKS awansem z B klasy do IV ligi !
PS. Jutro w GW ma być druga część tego wywiadu i coś ciekawego o władzach PZPN
Jeśli żylibyśmy w państwie prawa to od jutra nie byłoby już PZPN , a sędziów musielibyśmy sprowadzać z dalekich krajów bo Słowacy też biorą
zgredos

...

Postprzez Krawiec 2005-08-03, 12:21 pm

Jeśli przeciętny kibic cośtam wiedział to g.... z tego wynikało . Teraz mówi to osoba uczestnicząca w tym procederze i używa nazwisk . To musi wywołać trzesienie ziemi i nie da się tego zatrzymać.
Krawiec

Re: ...

Postprzez gruby 2005-08-03, 12:36 pm

Krawiec napisał(a):Jeśli przeciętny kibic cośtam wiedział to g.... z tego wynikało . Teraz mówi to osoba uczestnicząca w tym procederze i używa nazwisk . To musi wywołać trzesienie ziemi i nie da się tego zatrzymać.

mam nadzieje że takie trzensienie ziemi będzie,ciekaw jestem wypowidzi dzisejszych/jutrzejszych osób wymienionych w ty wywiadzie przez Dziurowicza,napewno odrazu będzie pan Dziurowicz to,pan Dziurowicz tamto że kłamie,że jest oszust,najbardziej mnie zaskoczył fakt iż Dzirowicz zaczoł o tym mówić teraz dopiero jak GKS spadł/ padł,czyli przez to można rozumieć że jaky się dało Katowice uratować przed spadkiem to całej tej afery by nie było, :roll: Tak jak napisał Zgredos każdy kibic wiedział że mecze są ustawiane,ale nie do końca mógł wiedzieć jak taki mechanizm działa,teraz nie będe się dziwił jak ludzie przestaną chodzić na mecze piłkarskie w kraju,z niecierliwością czekam na 2 część wywiadu,zobaczymy co tam będzie.....[/list]
gruby

dużo zależy, czy P. Dziurowicz ma status świadka koronnego..

Postprzez Blajpios 2005-08-03, 12:43 pm

Właśnie - czy już mówić o tym, że ma sosnowieckie korzenie i dlatego odwagę? ;–)
W każdym razie, na pewno ważne, że mówi głośno o tym, o czym mówiło się w kuluarach, czy szeptali kibice; mówi - jawnie i z nazwiskami. Dla przełomu, w moim odczuciu jednak jest chyba to, co napisałem w tytule: czy stał się świadkiem koronnym? Jeżeli tak, to jest szansa przełomu, bo zapewne będzie mówił bez za dużych ukrywań powstających w ramach rozgrywania swojej gry (obrony - wtedy dużą częścią obrony jest wiarygodność i w miarę możliwości "duży zakres wiedzy"). No i przede wszystkim, właśnie co do tej wiedzy: będzie mówił jeszcze więcej. To co wie i na razie powiedział, jeszcze może nie wzruszyć "potęgi kopanej". To jednak z tego zakresu "więcej" - ma już szansę na otwarcie oczyszczenia zapewne dużą.
Blajpios

Postprzez zgredos 2005-08-03, 12:54 pm

Ale co teraz z tym zrobić ? Jeśli ciągło się to latamy, to teraz trzeba by pozamykać 90 % sędziów i działaczy, Wstrzymać rozgrywki ligowe, a PZPN powinien być wykluczony z UEFA i FIFA do czasu wyjaśnienia tego przez odpowiednie instytucje
zgredos

Postprzez slawojka 2005-08-03, 1:09 pm

http://sport.wp.pl/kat,1740,wid,7715263 ... 8&ticaid=4

Pierwsze reakcje głównych zaunteresowanych
slawojka

Postprzez gruby 2005-08-03, 1:26 pm

slawojka napisał(a):http://sport.wp.pl/kat,1740,wid,7715263,wiadomosc.html?rfbawp=1123070845.638&ticaid=4

Pierwsze reakcje głównych zaunteresowanych

no i teraz się zacznie wspólne obrzucanie błotem,będzie cyrk,ostatnie słowa Broniszewskiego "Szkoda, że zabrakło mu odwagi, by odsłonić kulisy awansu GKS do pierwszej ligi w 2000 roku, kiedy kierował tym klubem, a nie wówczas, gdy zrezygnował z działalności w polskiej piłce",świadczą dla mnie o tym że coś nz rzeczy musi być w wypowiedziach Dziurowicza....
gruby

Postprzez twari 2005-08-03, 1:45 pm

Powoli - Dziurowicz zaczal sypac zanim GKS spadl! Tyle ze na poczatku zaczal sypac policji a dopiero teraz ujawnil to wszystko prasie bo jak wspomnial Krawiec - nic juz nie znaczy w swiatku pilkarskim!
Przeciez jak sam przyznaje to on upozorowal przekazanie kasy sedziemu F.! A wtedy GKS jeszcze liczyl sie w stawce! Mimo ze mial male szanse na utrzymanie to mial szanse na gre w II lidze!

I jeszcze cos - powalila mnie wypowiedz Dziurowicza o trenerze Łęcznej! Ktory tez byl przekupiony!! :shock: I gdy Łęczna prowadziła 2-0 a on spostrzegł się ze 3 jego zawodnikow nie odpuszcza meczu - sciagnal ich!

Jak to dobrze ze mamy "naszego" trenera!!
twari

Postprzez Krawiec 2005-08-03, 2:09 pm

zgredos napisał(a):Ale co teraz z tym zrobić ? Jeśli ciągło się to latamy, to teraz trzeba by pozamykać 90 % sędziów i działaczy, Wstrzymać rozgrywki ligowe, a PZPN powinien być wykluczony z UEFA i FIFA do czasu wyjaśnienia tego przez odpowiednie instytucje

Tomaszewski o dziwo proponuje opcje zerową czyli coś w rodzaju "grubej kreski". Sytuacja saje się absurdalna i wymyka się z rąk PZPN. Kolator bagatelizyuje sprawę , a Listek po powrocie do kraju pewnie będzie rżnął głupa.

Moim zdaniem nie da się rozwiązać sprawy prostymi posunięciami zwlaszcza w momencie kiedy jescze wiemy bardzo mało (wg Dziury 1/10) a w miarę postępu ślectw , które niewątpliwie zostaną wstrzęte będziemy dowiadywać się coraz to nowych konkretnych faktów (nazwiska , kwoty, mecze)

Trudnow więc powiedzieć co się stanie a powinno stać się coś czego nie było dotychczas. Mnie coś takiego ucieszy , bo gdyby takie rewelacje miały rozejsć się po kościach to kibicowanie straciło by sens.
Krawiec

Postprzez MACIEK 86 2005-08-03, 2:31 pm

Coś Mi sie zdaje że teraz sie upiecze Wiśle Plock Odrze i Śląskowi

http://sport.onet.pl/1142512,wiadomosci.html
MACIEK 86

Postprzez twari 2005-08-03, 2:44 pm

I Cwalina moze miec problemy! :) Ale az milo poczytac jak sypie tymi nazwiskami! :) Ciekawe jak Listek obroni Polonie?
Btw. szybciutko to wszystko czytajcie bo za kilka dni beda same inicjaly! Bo napewno prokuratura nie przejdzie obojetnie obok takiej propagandy ze strony Dziurowicza!
Obstawiamy - kto pierwszy trafi do aresztu?? :)
Ciekawe tez czy wezma sie np za trenerow??
Kujawiak I Radomiak moga miec pewne problemy bo skoro tyle wyszlo na jaw o ich trenerach to Ci (przynajmniej narazie dopoki sprawa nie ucichnie) beda bali sie cokolwiek zalatwiac... :D
twari

Postprzez Gilardino 2005-08-03, 4:20 pm

Ciekawe czy śledztwo jest/będzie na tyle rozwojowe, że dosięgnie wszystkich??? I ciekawe czy ktoś z naszego poletka sosnowieckiego też bedzie bohaterem... :lol: :wink:
Gilardino

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna