Mariusz Ujek

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Wally 2005-07-05, 11:23 am

Pan Mariusz Ujek zawsze jako pierwszy podbiegał do kibiców z podziękowaniami, czasem był karcony od swoich kumpli z drużyny, ale zawsze podbiegał. To mi się podobało, ambicja ponad wszystko.

Teraz będzie chiał podbiegac do kibiców z Bełchatowa, którzy są popierdółkami w skali kraju. Wiadomo, pieniądz rządzi światem, każdy chce zarabiać więcej, ale bez przesady, trochę honoru trzeba mieć. Nie ma co robić kominów płacowych jednemu zawodnikowi, małych pieniędzy w Zagłębiu nie dostawał. Wyszedł 4 razy w miesiącu, pograł 90 minut, w tygodniu potrenował i zarabia kilka razy więcej kasy niż nie jeden, który zapieprza cały miesiąc w robocie i dostaje 800-1000zł. Już tak nie pieprzcie o krótkiej karierze zawodnika. Nie jeden widział Ujka w STS-ie, a to jest zakazane piłkarzom.

Niech odchodzi, jest dobrym piłkarzem, ale w rundzie jesiennej nie błysnął, a na wiosnę grał jak z nut, tu gol, tam jakaś efektowna poprzeczka, ale chyba bardziej dlatego, że byli na meczach obserwatorzy z innych klubów. I tak po zdobyciu gola będzie podbiegał do kibiców swojej drużyny. Problem w tym, że jego nie będzie obchodzić do jakich kibiców podbiega.

Krzyżyk na drogę, niech mu ziemia lekką będzie...
Wally

Postprzez Socio 2005-07-05, 11:57 am

Z tego co wiem to z Ujkiem nie do konca jest tak ze na pewno odejdzie. On wiecej robi sam szumu w klubie wokol siebie niz menedzerowie innych druzyn. Tak naprawde zaden szwedzki klub nie lzoyl zadnej oferty. Prawda taka ze Mariusz przez te wywiady i mowienie o odejsciu ciagle chce podwyzszenia kontraktu. Wedlug mnie jednak nie powinien tego robic w ten sposob. Jezeli jest profesjonalista niech idzie do dyrektora, czy prezesa i wylozy swoje racje a nie ciagle grozi w gazetach odejsciem.
Socio

ostrożnie z wnioskami

Postprzez Blajpios 2005-07-05, 12:06 pm

Co do przywiązania do barw - ono najbardziej rodzi się w początkach kariery, początkowego szkolenia nawet i w czasie młodzieńczej gry. Dlatego warto szczególnie podtrzymywać dobrą relację u tych młodych, co odchodzą, jak Łuczywek, Drzymont, wcześniej np. Kubica, czy choćby Urban, Czerwiec, bo związani byli też regionalnie. U starszych a przychodzących spoza regionu, by nawiązało się przywiązanie do barw, podtrzebne jest wejście w przyjaźni większe aniżeli przez sam fakt pracy. Nie można się czepiać, że ktoś przychodzący w późniejszym etapie kariery, jak do pracy - nie wychodzi poza to podejście. Skoro pracuje - ma prawdo patrzeć i na wynagrodzenie, jeżeli solidnie to robi. Gesty przywiązania nie muszą być zaraz u niego fałszywe, tyle tylko, że są "na miarę pracy". To, że patrzy jednocześnie na kasę - normalna rzecz, nie atakujmy zaraz, że liczy się "kasiora", jeżeli wykonuje pracę. Chyba najgorzej z tym u M. Ujka nie było, sądząc choćby po zachwytach nim i jego podejściem do kibiców, jakie miały miejsce choćby na tym forum.
Kontraktów podpisanych jest świadom - nie pisze, że mu się to należy, by odejść, tylko że ma nadzieję. Stawia sprawę biznesowo - ma prawo. Choć, jeżeli straci zapał, to na pewno będzie tylko rzemieślnikiem, więc pytanie, czy warto na siłę zatrzymywać. Może jednak się dogadają.
Czemu jednak podpisywał? Tak, to pytanie. Może nawet z doceniania wartości klubu, chciał mu coś zapewnić w zamian za dobre podejście do niego? Dość to wątpliwej, choć i teoretycznie możliwe, więc nie odrzucajmy tej hipotezy. BArdziej przykra - że zaczęły się przecieki, iż w Torino się sypie i klub będzie na zakręcie zwłaszcza w Polsce, jak właściciel ma kłopoty. Cóż, trochę za wcześnie - bo byłaby to okazja do "odzyskania polskości", niemniej w tej chwili nie będzie chyba za bardzo kogo stać na ten klub (chyba, że B. Cupiał się zniechęci do Wisły i przypomni :–) sobie o korzeniach?). Jakkolwiek, dobra okazja, by przypomnieć - jednak pewną lojalność czy uczciwość Cimonelliego do klubu, uszanowanie zagłębiowskiej tradycji itd. Może jednak to będzie dalej trwało bez uszczerbków. Szkoda, że nie wypracowano rozszerzenia bazy sponsoringu, czemu zresztą chyba Włosi nie byli przeciwni.
Co do Ujka jeszcze - a może po prostu jest dobrze liczącym. Podpisał kontrakt, gdy nie był pewny gdzie indziej kotraktu - choć to podpisanie utrudniało znalezienie nowego kontraktu od razu gdzie indziej. Skoro ma szansę zmiany - próbuje.
Oby tylko nie było to znakiem, że w klubie zaczynają być bardzo poważne sygnały, że dalszy rozwój Zagłębia jest wstrzymany, że ewent. kasa za Ujka bardzo się przyda, bynajmniej nie na szukanie następców, tylko dla łatania budżetu.
Blajpios

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2005-07-05, 12:24 pm

Kol. MALY - jest remis raz zyskalem i raz stracilem nie najgorzej. Atak na serio to moja wypowiedz wczesniej byla mocno ograniczona do osby Mariusza UJKA - nie podawalem calej masy jego nie najlepszych wystepow w naszej druzynie. Sam trener KT po jednym ze spotkan powiedzial iz w nastepnym sezonie nie chce miec tego zawodnika w druzynie a w zyciu stalo sie inaczej.
A tak na prawde to ja nie mam do niego zalu za to ze odchodzi, mam do niego uwage w jakim stylu to robi. Prezentuje sie sie jak GWIAZDA pierwszej wielkosci i bez niego Zaglebie nie awansuje do I ligi. To nie jest prawda. Nasza druzyna bez M.Ujka spokojnie awansuje tylko Pan Mariusz Ujek moglby to zrobic ciszej i w sposob bardziej cywilizowany. Kol. MALY to mam nadewszystko na mysli.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez mike79 2005-07-05, 12:27 pm

Na dzisiejszym sparingu ZAGŁĘBIA można się było m.in. dowiedzieć że dopóki prezes Motto nie wróci z wakacji to wszelkie ruchy personalne pozostają tylko w sferze plotek i domniemywań.POZOSTAJE BYĆ DOBREJ MYŚLI :)

POZDRO DLA ZAANGAŻOWANYCH !!!
mike79

Lokalizacja: SOSNOWIEC-piękna okolica gdyby nie WARSZAWA byłaby STOLICA

Postprzez mały 2005-07-05, 1:07 pm

INFORMACJA Z OSTATNIEGO PRZECIEKU .
ZARZĄD KLUBU NIE WYRAZIŁ ZGODY NA ODEJŚCIE MARIUSZA UJKA.

I JESZCZE JEDNO. DZIWIĄ MNIE GŁOSY , ŻE MA KIBICÓW W DUPIE.
ZAPOMNIELIŚCIE NA CZYJĄ PROŚBĘ I DLA KOGO ZOSTAŁ W ZAGŁĘBIU.
mały

Postprzez YOOSHKY 2005-07-05, 1:30 pm

slawojka napisał(a):Spójrzmy np. na Maćka Żurawskiego - od kilu sezonów chce zrobic karierę na Zachodzie i klub mu to utrudnia. Ale mimo tego gra na swoim najwyższym poziomie i z pełnym zaangażowaniem. Profesjonalizm!

Jakby sobie sezon lub dwa odpuścił zeby zrobic nazlosc to kto by go potem kupil? Nikt by sie nawet nie zainteresowal. Dobrze wie ze musi "sie pokazac"
YOOSHKY

Postprzez tomas1906 2005-07-05, 1:31 pm

mały napisał(a):INFORMACJA Z OSTATNIEGO PRZECIEKU .
ZARZĄD KLUBU NIE WYRAZIŁ ZGODY NA ODEJŚCIE MARIUSZA UJKA.

I JESZCZE JEDNO. DZIWIĄ MNIE GŁOSY , ŻE MA KIBICÓW W DUPIE.
ZAPOMNIELIŚCIE NA CZYJĄ PROŚBĘ I DLA KOGO ZOSTAŁ W ZAGŁĘBIU.

A mnie te informacje wogule nie dziwia on jest dobrym pilkarzem jednym z lepszych w zaglebiu ale to nie zmienia faktu ze ma nas gdzies i pujdzie tam gdzie mu dadza wiecej a pewnie nie zostal dla nas tylko dla tego ze z niego zrezygnowali a swoja wypowiedzia ze za rok i tak odejdzie tylko za darmo potwierdza ze zbrzydla mu gra dla Zaglebia
tomas1906

Postprzez mały 2005-07-05, 1:47 pm

A ja proponuje juz zamknąć ten temat i nie drążyć go w nieskończoność!!
mały

Postprzez Tomano 2005-07-05, 1:50 pm

Ja pieprze , wszystko nie jest ani biale ani czarne. Jasne ze taki Ujek nie da sie pokroic za Zagłebie, nie jest wychowankiem tego klubu, nie oczekujmy tego od niego. Z drugiej strony nie sadze tez zeby mial nas kibicow w dupie czemu dawal wyraz po kazdym meczu Zagłebia. Jest profesjonalista , pracuje i zarabia. Jesli gdzies zaplaca wiecej, jesli bede lepsze perspektywy, pierwsza liga to bedzie chcial odejsc niezaleznie pewnie od tego ze w Sosnowcu bylo mu dobrze. A co do jego umiejetnosci pilkarskich, to kiedy jest w formie to bardzo duzo daje druzynie, jednak bylo wiele meczy, jesli nawet nie cala runda kiedy tak jak wiekszosc gral slabo. Zostaje na stanowisku ze nie ma ludzi niezastapionych, jednak patrzac na poczynania transferowe Zagłebia a raczej ich brak rzeczywiscie byloby dobrze gdyby jednak zostal w Sosnowcu przynajmniej do konca rundy jesiennej!
Tomano
Adventure Group

Postprzez slawojka 2005-07-05, 1:51 pm

YOOSHKY napisał(a):
slawojka napisał(a):Spójrzmy np. na Maćka Żurawskiego - od kilu sezonów chce zrobic karierę na Zachodzie i klub mu to utrudnia. Ale mimo tego gra na swoim najwyższym poziomie i z pełnym zaangażowaniem. Profesjonalizm!

Jakby sobie sezon lub dwa odpuścił zeby zrobic nazlosc to kto by go potem kupil? Nikt by sie nawet nie zainteresowal. Dobrze wie ze musi "sie pokazac"

YOOSHKY gdybyś doczytał mój post do końca :wink: to byś to samo znalazł:
Więc moje zdanie - mimo wszystko zatrzymac Ujka i wymagać od niego pełnego zaangażowania. A jeśli on takowego już nie wykaże tylko będzie się dąsał, to nikt się nim już nie zainteresuje!
slawojka

Postprzez darco 2005-07-05, 1:51 pm

Jeżeli zostanie to będzie musiał grać na 100 %, łaski nie zrobi, bo inaczej to jego nikt nie będzie chciał, nawet za darmo :!:
darco

Postprzez twari 2005-07-05, 2:51 pm

Ujo troche sie wyglupia... jesli ma odejsc to niech idzie! Szkoda tylko ze nie potrafi odejsc jak prawdziwy facet - z honorem! Patrz przyklad Łuczywka!!!! Pozegnal sie, podziekowal - KLASA! A Ujo... co to za teksty ze jak nie teraz to za rok za darmo?? Po co to komu? NIKT nie jest niezastapiony!! Szanowalem Ujka, bronilem jego gdy wszyscy po nim jechali ale ta jego wypowiedz... zwlalila mnie z nog! Stracil u mnie calkowity szacunek!!
twari

Postprzez Rynek 2005-07-05, 3:01 pm

twari nie raz gazety zmieniaja-przekrecaja troche wypowiedzi pilkarzy wiec i w tym przypadku mogli cos dodac troche od siebie! Ja mam nadzieje ze zostanie i w przyszlym sezonie dalej bedzie gral dla naszego Zaglebia w I lidze!
Rynek
Obserwowany

Postprzez twari 2005-07-05, 3:10 pm

Rynek napisał(a):twari nie raz gazety zmieniaja-przekrecaja troche wypowiedzi pilkarzy wiec i w tym przypadku mogli cos dodac troche od siebie! Ja mam nadzieje ze zostanie i w przyszlym sezonie dalej bedzie gral dla naszego Zaglebia w I lidze!

Oczywiscie moze byc i tak!
W kazdym razie teraz mi to lata czy zostanie czy odejdzie! Jak odejdzie to przynajmniej Pitry bedzie mial miejsce w skladzie! Zuban i Pitry tez ciekawie sie przedstawia! A Malocha tylko na mecze gdzie mamy grac na wrzutki! :) Bo do gry z kontry to on sie nie nadaje!
Ok- juz nie rozmywam!
twari

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna