przez Blajpios 2018-09-10, 8:24 pm
No, nie jest tak - moim z kolei zdaniem - że sparing nie świadczy o niczym, tym bardziej, gdyby nie był z ogórkami. Tu akurat Górnik zagrał ze słabszym, A-klasowym zespołem. Gdyby nie to, że poproszony na jubileusz, czyli dawno musieli ich zaprosić - to podejrzewałbym, że wręcz specjalnie poszukali takich, którym łatwiej będzie strzelić, by się podbudować, by zrobić trening strzelecki. Jakkolwiek - te 12 bramek, to świadczy po prostu, że pracują na poważnie. Z samego zeszłorocznego osiągnięcia - trzeba się z nimi liczyć, bo raczej przez te 2 tygodnie się skonsolidują, nabiorą pewności - i pewnie na ich forum, to przypominają nie jak przegrywali na drugim froncie, tylko jak im z Zagłębiem szło w Ekstraklasie.
Oczywiście, nie piszę tego, by siać defetyzm, to jasne. Przeciwnie - też mam nadzieję, że i Zagłębie się zbiera, że teraz, zgrawszy się z nowymi nabytkami, może będą w stanie nawiązywać równorzędną walkę i wygrywać, nie tylko dobre wrażenie zostawiać i zbierać pochwały za otwartą grę.
Pisałem tylko, by przestrec przed nakręcaniem się poprzez bluzgi, pogardę, lekceważenie bez granic. Rozumiem, że jakoś tam summa summarum agresja trochę przekraczająca normy to się pojawia - i jest przydatna w zestawie z dobrym przygotowaniem. Natomiasta źle byłoby, gdyby solidne przygotowanie wykasować - a zastąpić "czystym nakręcaniem już nie agresji, ale nienawiści, pogardy.