przez Krawiec 2004-02-18, 4:05 pm
Pesto ja nie moge się oprzeć wrażeniu ,że ty prowadzisz spór ideologiczny . Sadzę, że spodobała ci sie teoria panów z 90-min o komunistach , którzy zmieniali sobie historie naginając ją po to zeby tow. Gierek mógł się pochwalić kibicowaniem klubowi z głęboką tradycją. To ci się spodobało i teraz rozgrzeszasz ich(90) za te ataki na naszą dumę.
Piszerz ,ze starają się zachować autentycznoiść historyczną. Dlaczego więc nie zmienią daty Wisły z 1906 na 1908, co ? Czytałes uważnie mój poprzedni post i otworzyłes link do histori wisły ?
Czy zatem za początek klubu można uznać uganianie się gimnazjalistów za szmacianką ?
Cóż ... tak jak pisał Władek , taka jest ich(90) wiarygodniość jakie są te źródła na które się powołują , zresztą sami nie wiedzą czy nadać nam rok 1918 czy 1949 czy jescze inny.
Tak jak pisałem , ciągłosć jest zachowana , preśledź sobie składy drużyn albo nazwiska działaczy . Od czasów Unionu jest kontynuacja w tym względzie . Znajdziesz to we wspomnieniach naszych legend i poprzez analizę składów unionu, ks milowice , ks sosnowiec, victorii , unii , rku.
Piszerz, że nie ma ciągłości między Stalą i Zagłębiem, a poprzednimi wcieleniami . Powiedz mi więc jakie były barwy Unii Sosnowiec , skąd się wzieły i czy jest to przypadek, że są to obecne barwy Zagłębia ?
Pesto nie daj sie zwariować, historia jest nasza , a jeśli koledzy z 90 min chcą cos zmieniać to najlepiej niech zaczną na własnych podwórkach.
Mi nie przeszkadza 1905 przy nazwie Resovia , jeśli są w stanie dowodzić słuszności tej daty to niech dochodzą , dla mnie ma to małe znaczenie.
Ciekawe jakby Kusina napisał na forum Wisły , ze 1906 to jest naciągana data powstania Wisły Kraków. Chyba by go działacze i kibice wystrzelili na marsa.
Zagłębie Sosnowiec 1906 i basta !
Ps. Cichy, jak pijesz to nie pisz i odwrotnie ;-)