przez MirosławaSmyła 2014-05-31, 7:48 am
Też wydaje mi się, że grupa zachodnia jest silniejsza, ale kto wie, może drużyny ze wschodu nas zaskoczą.
Trochę wcześnie, aby już teraz szukać kandydatów na awans w przyszłym sezonie, ale wielu już próbuje takich wskazywać.
Jeżeli chodzi o spadkowiczów z I ligi (jeżeli nic się tam nie zmieni na miejscach spadkowych) to nie powalają na kolana. Okocimski bardzo słaby, Energetyk i Puszcza mają już chyba dość I ligi, Stomil to chyba drużyna, która jest na podobnym poziomie sponsorsko-organizacyjnym jak Zagłębie. Długów nie mają, ale budżet też zapewne nie powala.
Była grupa zachodnia. Warta rzeczywiście mogła trochę przeinwestować i będzie teraz zaciskać pasa, ale to i tak będzie bardzo groźny przeciwnik. Według mnie to będzie nasz największy rywal. Pozostałe ekipy choć solidne, nie mają jakiegoś wielkiego parcia na awans. Pokazał to Górnik Wałbrzych w obecnym sezonie. Myślę, że Rozwój, który jest drużyną poukładaną również nie będzie próbował doścignąć GKS Katowice i walczyć o awans.
Była grupa wschodnia. Obecnie jest trzech kandydatów do awansu do I ligi - Pogoń Siedlce, Siarka Tarnobrzeg i Wigry Suwałki. Ekipa z tej trójka której się nie powiedzie na pewno będzie chciała coś udowodnić w przyszłym sezonie. Choć pieniądze nie grają, wymieniłbym jeszcze Wisłę Puławy jako groźnego przeciwnika.
Wydawać by się mogło, że drużyny które awansują do nowej II ligi łatwego życia mieć nie będą, ale takie kluby jak Kotwica Kołobrzeg, Resovia, Ślęza Wrocław czy też Skra Częstochowa/Nadwiślan Góra w razie awansu chłopcami do bicia na pewno nie będą.
Ogólnie na dzień dzisiejszy nie widać wielu murowanych kandydatów do awansu, ale w tej nowej lidze będzie wiele drużyn naprawdę równych i solidnych. Na pewni któraś z nich okaże się czarnym koniem.