Górnik Wałbrzych - Zagłębie Sosnowiec 6.10.2012, godz 15:0

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Górnik Wałbrzych - Zagłębie Sosnowiec 6.10.2012, godz

Postprzez django 2012-10-07, 11:38 pm

Mi się wydaje, że za dużo było w ostatnich latach tej spontaniczności i dlatego jesteśmy tu, gdzie jesteśmy. Dobrze wiesz, że idą ciężkie czasy, a nie ma ludzi, którzy mogliby Zagłębie przez nie przeprowadzić. W tej chwili gra nie idzie o to, żeby awansować, tylko o to, żeby przetrwać. I może kiedyś w przyszłości, jeżeli zmienią się decydenci w mieście, klubie i wśród kibiców, wrócić na należne Zagłębiu miejsce.
django

Postprzez GrubyPerez 2012-10-07, 11:58 pm

nie było spontanu tylko wyrafinowane zgarnianie kasy pod siebie.
nie sądzisz chyba,ze lekceważę czynnik ekonomiczny. Ale od tego są inne miejsca niż "piknikowskie " forum.
Staram się być delikatny, i trzymając się tej ścieżki - dokładniej już nie potrafię wyłożyć meritum.
Dobrej nocy wszystkim Zagłębiakom.
***[czy jesteś wrogiem czy przyjacielem - zawsze możesz na mnie liczyć. Nigdy o Tobie nie zapomnę***
GrubyPerez

Postprzez August 2012-10-08, 8:58 am

GrubyPerez napisał(a):nie sądzisz chyba,ze lekceważę czynnik ekonomiczny. Ale od tego są inne miejsca niż "piknikowskie " forum.

To znaczy jakie miejsca ? Oświecisz mnie łaskawie ? I dlaczegóż to forum nie jest adekwatnym miejsce na tego typu wymiany poglądów ? Irytujące jest to, że głupkowatych zwrotów zapożyczonych z języka ultrasów o pejoratywnym znaczeniu zaczynają używać i biznesmeni. Jak chcesz Perez to się nazywaj piknikiem, ja jestem po prostu kibicem Zagłębia Sosnoweic i takim jest dla mnie to forum.
I niech każdy w swoim sumieniu rozważy jaka jest sytuacja klubu i co jest dla niego najlepsze. Akurat Django to dobrze ujął. Dziś jest walka o przetrwanie, nie o awans.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Tomcjo 2012-10-08, 12:00 pm

W dziedzinie walka o przetrwanie nasz prezes wywiazuje sie prawie wzorowo . Ale w dziedzinie przyszlosc klubu jego dzialania sa bliskie zera . Wiec sumujac daje to tylko 50% . Nikt nie da gwarancji ze w przyszlym roku miasto da choc zlotowke a co wtedy ? Awans w tym sezonie dla Zaglebia to wariant Radzionkowski . I liga sezon lub dwa a potem A klasa. Fakt ze dobre mecze przyciagna kibicow a to plus wysokie miejsce ulatwi szukanie sponsora ale bezwzglednie najpierw sponsor a potem awans a nie na odwrot . A spontan . Jest bardzo potrzebny . Na trybunach i w dzialaniach stowarzyszenia aby zapelnic stadion mlodymi kibicami . I faktycznie jest tu odczuwalny duzy brak . Wszyscy udezmy sie w piersi ze ruch kibicowski troche skapcanial i jest w letargu . Pamietam ze w V lidze byl wiekszy entuzjazm i wiara w nasze Zaglebie niz teraz . W dzialaniach klubu zas potrzebny jest profesjonalizm bo wciaz go bardzo malo dostrzegam.
ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC
Tomcjo

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2012-10-08, 3:32 pm

Pełen zadowolenia po meczu w Wałbrzych odpaliłem - a dlaczego nie AWNSOWAC
po meczu z Rakowem - czytam bardzo umiarkowane wypowiedzi na temat gry
naszego Zagłebia w tym sezonie - to prawda i fakt ze sie nie przelewa u NAS.
Ale gdyby zastosowano taki wariant, iz zadłuzenie przejmie na siebie Własciciel
Klubu, zawodnicy grali by dobrze a AWANS byłby na wyciagnięcie ręki - to mysle że
SPONSOR mógłby prędzej zawitac na Kresową 1. - Moja dewiza to szkoda czasu bo
czas to pieniądz.
Pozdrawiam
tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez patrios91 2012-10-08, 4:49 pm

Awans? Puknijcie wy się w głowę za przeproszeniem ;)
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez August 2012-10-08, 5:15 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):Ale gdyby zastosowano taki wariant, iz zadłuzenie przejmie na siebie Własciciel
Klubu, zawodnicy grali by dobrze a AWANS byłby na wyciagnięcie ręki - to mysle że
SPONSOR mógłby prędzej zawitac na Kresową 1.

Główny własciciel czyli Miasto faktycznie spłaca te długi. Raz - znakomicie zredukowało własne wierzxytelności - dwa, poprzez restrukturyzację rękoma Baczyńskiego. I to naprawdę wystarczy. Problemem jest co innego. Brak strategii dla Spółki, m.in. oferty sponsorskiej. Widzę, ze pokutuje przeświadczenie o tym, że jakimś cudem moze być Er.Si bis. Myslę, że drugiego Er.Si długo nie będzie. Tu potrzeba wariantu z kilkudziesięcioma, którzy dadzą po trochu, ale jak się któryś wycofa to nie bedzie wstrząsu finansowego jak wtedy gdy odeszli Włosi. Tak samo nie wierzę,że ewentualny awans przyciągnąłby sam w sobie rzeszę sponsorów. To nie te czasy. Tu trzeba strategii przede wszystkim ze strony klubu.
August

Postprzez django 2012-10-08, 6:59 pm

Gorące głowy powinien ostudzić świeży przykład Gryfa Wejherowo. Ani awans, ani nawet 1/4 finału PP nie sprawiły, że pojawili się sponsorzy. Na chwilę obecną Gryf jest bliski wycofania się z ligi.
django

Postprzez dardawsz1 2012-10-08, 9:22 pm

django napisał(a):W tej chwili gra nie idzie o to, żeby awansować, tylko o to, żeby przetrwać

Żeby jednak przetrwać potrzebny jest sportowy sukces a takim właśnie byłby awans lub co najmniej walka o niego do samego końca.Tylko taki scenariusz zapełni trybuny co być może przyciągnie jakiś ofiarodawców.Również Ratusz liczyłby się z nami gdyby nas było tysiące a nie setki.

Walka na krawędzi 2/3 ligi na pewno chwały Zagłebiu nie przysporzy.

django napisał(a):Gorące głowy powinien ostudzić świeży przykład Gryfa Wejherowo. Ani awans, ani nawet 1/4 finału PP nie sprawiły, że pojawili się sponsorzy. Na chwilę obecną Gryf jest bliski wycofania się z ligi.

Mimo wszystko Wejherowa nie porównywałbym do ponad 500 tys regionu ZD.

Przy okazji ,jako były mieszkaniec Sosnowca bardzo ubolewam ,że frekwencja wśród samych sosnowiczan jest bardzo mizerna.
Po rejestracjach aut odjeżdżających z parkingu widzę, że samych sosnowiczan na meczu jest 50 może góra 60%. Wstyd, wstyd i jeszcze raz wstyd, i z kim ma sie tu liczyć Górski ?
Prawie 220 tys ludności a przed ROWem góra 400-500 osób z Sosnowca.Bez mała tyle to u mnie na wsi ,na A klasę chodzi.Wstyd sosnowiczanie.

Wiemy już że klub ani Miasto nie robią nic ku temu by było lepiej.Ale co sami zainteresowani ?
Rok prawie minął odkad Stowarzyszenie jest w hmm .. "odpowiednich rękach" i co ?
Co zrobiliście przez ten czas ?Czy dzieki wam przybył choc jeden kibic na stadionie ?
dardawsz1

Postprzez August 2012-10-08, 10:01 pm

dardawsz1 napisał(a):Wstyd, wstyd i jeszcze raz wstyd, i z kim ma sie tu liczyć Górski

Nie no Darku, załamany jestem. Uważasz, że wystarczy kik wygranych meczy aby ludzie, ktrzy byli lata okłamywani, tak szybko wrócili na łono klubu ? Czepianie się ludzi za to, że mieli dość, jest nie fair. Zamiast pretensji, potrzebny jest skuteczny marketing
August

Postprzez dardawsz1 2012-10-08, 10:56 pm

August napisał(a):
dardawsz1 napisał(a):Wstyd, wstyd i jeszcze raz wstyd, i z kim ma sie tu liczyć Górski

Nie no Darku, załamany jestem. Uważasz, że wystarczy kik wygranych meczy aby ludzie, ktrzy byli lata okłamywani, tak szybko wrócili na łono klubu ? Czepianie się ludzi za to, że mieli dość, jest nie fair. Zamiast pretensji, potrzebny jest skuteczny marketing

Nie chodzi mi Auguście o te wygrane mecze,bardziej nawet chodzi mi o tę kiepską serię.
Pamietając zapełnione trybuny Ludowego w latach 70/80 jest mi cholernie przykro ,że z Sosnowca fatyguje sie na mecz 400 osób, podczas gdy przed laty z samego Mecu jeździło nas ponad 2 setki.

I nie zrzucałbym całej winy na brak marketingu czy lata przekrętów.
Ja też byłem okłamywany a jednak pogoda czy dojazd 30 km nie jest dla mnie żadną przeszkodą.
dardawsz1

Postprzez August 2012-10-09, 2:01 pm

dardawsz1 napisał(a):Pamietając zapełnione trybuny Ludowego w latach 70/80 jest mi cholernie przykro ,że z Sosnowca fatyguje sie na mecz 400 osób, podczas gdy przed laty z samego Mecu jeździło nas ponad 2 setki.

I nie zrzucałbym całej winy na brak marketingu czy lata przekrętów.
Ja też byłem okłamywany a jednak pogoda czy dojazd 30 km nie jest dla mnie żadną przeszkodą.

Mnie też jest przykro, ale nie możemy porównywać obecnych czasów z tymi sprzed kilku dekad. Są inne czasy. Rosną nowe pokolenia, które tego nie pamiętają, ludzie mają mniej czasu poza tym mają dostęp do polsatu sport czy canalu + w wersji hd czy juz naet 3d za relatywnie niewielkie pieniądze. Mnie boli to, że moje dzieci przestały interesowac się Zagłębiem i ja już nie mam na to pomysłu. Problemem jest nie tylko 3 liga ale brak jakiejkolwiek działalności klubu w materii zachęcania dzieci do przyjścia na stadion. A to jest 4 pokolenie mojej rodziny , które powinno kibicować Zagłębiu. W każdym razie uważam, że najwiekszym błedem w tej chwili sa pretensje pod adresem ludzi, zamiast tego potrzeba pomysłu aby ich przyciągnąć.

W kontekście sponsoringu , fragment wywiadu z Prezesem najlepszej na te chwilę , drużyną zaplecza extraklasy:

" Ze sponsoringiem jest bardzo ciężko. Wizerunkowo polska piłka ciągle mocno kuleje. Nie da się ukryć, że zaciążyły reperkusje wrocławskie i wszystkie korupcyjne afery. Coraz częściej spotykam się z opinią, że pomoc klubowi piłkarskiemu firm nie interesuje. Szukamy sposobu na rozwiązanie problemu, ale jednocześnie nie ukrywamy, że w Świnoujściu podstawą finansowania są fundusze samorządowe. "
I to jest clou problemu, facet to konkretnie wyłuszczył. I nie ma znaczenia, że to jakaś Flota a nie jedyne w sobie Zagłębie. Dlatego abygrać w I lidze trzeba mieć w miarę solidne fundamenty, a do tych potrzeba okreslonej strategii.
August

Poprzednia strona

Powrót do Piłka nożna