Marka Zagłębie Sosnowiec Kiedy??

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Marka Zagłębie Sosnowiec Kiedy??

Postprzez Blajpios 2010-12-02, 7:56 pm

django napisał(a):
Blajpios napisał(a): Nikt się nie zająknie, że robi to Cupiał, Filipiak, Alianz, czyli potentaci silniejsi od niego; "z racji podatków", przeczytają i pokiwają głowami, "a radzą sobie jakoś". Tutaj - wściekła nagonka, powód do wyciągania wniosków itd.

A powód tego kiwania głowami jest prosty - nikogo tu nie obchodzi, co robią Cupiał, Filipiak i Allianz. To nie jest forum Wisły, Cracovii, ani Górnika. Po różnych akcjach, których doświadczyliśmy za jego rządów w klubie, mamy prawo być nieufni i wątpić w jego dobre intencje. Poza tym na śmieszność zakrawa porównywanie dwóch gości, będących właścicielami potężnych firm na skalę europejską do naszego kurczakowego potentata. Zwróć też uwagę co udało się zrobić za pożyczone pieniądze w wyżej wymienionych klubach, a co w Zagłębiu.

To, że kogoś śmieszyć może porównywanie piernika z mąką niekoniecznie świadczyć musi o złym porównywaniu - i tym bardziej o "śmieszności" tego porównania - natomiast najprawdopodobniej ośmiesza śmiejącego się. To trochę tak jak z Archimedesem ("dajcie mi punkt podparcia", gdyby ktoś nie kumał). Zwrócić zaś uwagę warto, że ten porównujący chyba potrafi to zrobić, skoro zauważa różnicę potencjałów u porównywanych, należałoby więc pójść nie za swymi odczuciami a za tą sugestią, mówiącą mniej więcej, że o coś innego tu chodzi niż o obliczenie różnicy kont.
A tak co do Filipiaka, to ja też raczej doceniam jego działania, ciekawie nieraz mówi i dość dużo robi dla dobra swoich drużyn, jakkolwiek rozumiem aluzje Kol. Augusta, że tak jakby "niedoinwestowywał" piłkarzy, że nie bryluje na tle ekstraklasowym.
Jakoś tu polubiano słówka "zwróć uwagę", to wręcz DUŻYMI LITERAMI NAPISZĘ: zwróć uwagę, że skoro pisałem, iż specjalnie nie umieszczam w wątku o K. Szatanie tego cytatu, bo chodzi mi o popatrzenie na problem a nie przepychanko-połajanki personale: to może faktycznie tak jest? Dlaczego zakładać, że jest inaczej.
I przyznam, że obu Wam dziękuję, bo cieszę się, że udało się znów podnieść do góry ten podstawowy wątek teraz, jak budować Markę Zagłębia! Z Kol. Augustem zgadzam się, że na pewno nie na kaprysach nowobogackich, co do Gdańska czy Bydgoszczy, to tak częściowo, do dalszej dyskusji - a mam nadzieję, że bynajmniej nie jest przeciwnikiem zdrowej działalności przedsiębiorczych ludzi, działających własnym sumptem zwłaszcza (a nie tych podwieszonych do cudzych klamek, z których zawsze coś kapnąć może). Jakkolwiek - tak samo ufam, że również działania społeczności całych mogą być skuteczne.
Blajpios

Postprzez django 2010-12-02, 8:19 pm

Zwróć uwagę, że w pierwszym poście delikatnie zasugerowałeś o co chodzi
Zwróć uwagę, że w odpowiedzi na post Augusta, który podchwycił temat z wykrzyknikiem napisałeś, że o to chodzi
Zwróć uwagę, że piszesz o Szatanie w kontekście marki Zagłębia, którą on przez 3 lata wdeptał w ziemię
Zwróć uwagę, że może nie ma sensu przy każdej mozliwej okazji wracać do tematu BYŁEGO właściciela
django

Postprzez August 2010-12-02, 9:11 pm

Przestańmy wałkować sprawę Szatana. Natomiast w sumie dobrze, że temat został "odswiezony" własnie teraz kiedy zmienili się klubowi decydenci.Z tymże chyba najpierw należaloby poznac ich w miare konkretne plany w tej materii. A wierzę, że takie będą.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2010-12-02, 9:41 pm

No i dobrze się stało, że Kol. August wpisał ten wpis przed chwilą, bo już zabierałem się do napisania na kanwie djangowego wpisu, by ;-) "zwrócił uwagę, że skoro zwrócił uwagę, że ja właśnie w pierwszym wpisie zaznaczam, że piszę bo chodzi o markę Zagłębia a sprawa K. Szatana jest w tym kontekście jednym z aspektów- to niech zwróci wreszcie uwagę by się dostosować a nie odwracać kota ogonem, czyli rozbić z K. Szatana centrum i wmawiać jeszcze, że to moja wina. Nadto mógłby zwrócić uwagę, że nie ma szans na uczciwą dyskusję, jeżeli nic pozytywnego nie jest w stanie zauważyć u K. Szatana, skoro o tym mówimy. Owszem, można dyskutować, gdy ktoś widzi straszną dysproporcję na niekorzyść a drugi aż tak wielkiej nie widzi, choć przyznaje, że wyszło na gorzej - ale nie można, gdy u tego pierwszego to jest wręcz zoologiczny "antyszatanizm", doprowadzający do tego, iż uważa tego drugiego wręcz za piewcę K. Szatana, choćby ten drugi i 10 razy na dzień podkreślał, że summa summarum uznaje, że skończyło się źle i nie udźwignął były właściciel sytuacji. No i jeszcze też chciałem tyle samo (z dumą, że zaprzestaję eksalacji) wytłuścić "zwróć uwagę". No i w końcu pogrzebane by było to, o co mi chodziło.
Tak więc dobrze, że wpisał akurat się Kol. August, bo pozwoliło to trochę rozszczepić się ze zwarcia, które akurat wykopyrtnęłoby zamysł. Zamysł, który miał owszem, zawierać zauważenie i jakichś pozytywów K.Szatana i rzeczy do "ściągnięcia" od kibiców Lecha, Arki, Cracovii, Wisły, skoro już tak "obrazoburczo" piszę. Nie mówiąc o tym, że oczywiście: trzeba skorzystać wiele i z dobrych przykładów przyjaźni. W końcu może - i choćby sprawa Stowarzyszenia Kibiców mogłaby przyczynić się do odbudowy marki Zagłębia.
Zapewne - duża część z tego, co podnoszę, mieściłaby się w tych przytoczonych tematach, zwłaszcza marketingu. Niemniej - nie wszystko w nich się mieści i sprawa marki jest całościowa. Stąd podnosiłem właśnie ten temat. Ba. W dalszym rozrachunku - to sprawa i całego regionu, marki całego regionu, ale to już trochę rozszerzając, to sprawa w tel.
Moje pytanie brzmi: czy są szanse na to, by podjęto się budowania, odbudowywania marki Wielkiego Zagłębia a nie rzucano na tymczasowe, doraźne zagrania? Co zrobić, by to budowanie, odbudowywanie i rozwój marki solidnej: ZAGŁĘBIE - stało się wspólnym budowaniem, przez wiele czynników i środowisk. Co jest potrzebne, by wzajem te środowiska się wspierały w budowaniu a nie zwalczały (jak nie przymierzając "kibice namiętni" z "kibicami piknikowymi")?
Blajpios

Postprzez django 2010-12-02, 10:23 pm

Blajpios napisał(a):Moje pytanie brzmi: czy są szanse na to, by podjęto się budowania, odbudowywania marki Wielkiego Zagłębia a nie rzucano na tymczasowe, doraźne zagrania? Co zrobić, by to budowanie, odbudowywanie i rozwój marki solidnej: ZAGŁĘBIE - stało się wspólnym budowaniem, przez wiele czynników i środowisk. Co jest potrzebne, by wzajem te środowiska się wspierały w budowaniu a nie zwalczały (jak nie przymierzając "kibice namiętni" z "kibicami piknikowymi")?

Moim zdaniem w bliskiej perspektywie takich szans nie ma. Żeby zbudować markę potrzebne są: pieniądze, sukcesy sportowe i działania marketingowe. Żaden z tych czynników w klubie nie istnieje, więc o odbudowywaniu marki nie może być mowy.
django

Postprzez August 2010-12-02, 10:31 pm

django napisał(a):Żeby zbudować markę potrzebne są: pieniądze, sukcesy sportowe i działania marketingowe. Żaden z tych czynników w klubie nie istnieje, więc o odbudowywaniu marki nie może być mowy.

Liczyłem, że napiszesz coś bardziej optymistycznego.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez FanatycznaŚrodula 2010-12-02, 10:36 pm

Jeszcze filmik który ukazał się na tvp Katowice http://www.tvp.pl/katowice/informacyjne ... ia/3507677

Wszyscy na zimowy!!!!
FanatycznaŚrodula

Postprzez Blajpios 2010-12-02, 11:14 pm

Ja też liczyłem na coś bardziej optymistycznego... Niemniej obawiam się, że jeżeli chodzi o lapidarny skrót sytuacji, to myślę tak samo jak django. A może jeszcze gorzej, bo do tego wszystkiego, to dodaję jako czynnik podstawowy - wolę, ochotę. I tu też nie mam pewności, czy jest - albo inaczej: obawiam się, że nie ma, że te ruchy, które obecnie są wykonywane, to jednak owszem, doprowadzą do poruszenia większego, niż dotychczas, ale jednak nie zostanie wymieniona część istotniejsza na inną. Mianowicie - "cicha zgoda na marazm" nie zostanie zastąpiona determinacją, by Zagłębie sukcesywnie nawiązywało do skucesów, rozwijało się, rozwijało się jako klub, budowało faktycznie solidną markę. A to jest podstawa sensowności wymiany "połowy drużyny".
Ale - jest i optymistyczniejszy wydźwięk. Mianowicie, tak do końca, to nie jestem pewiem. Może jednak byli piłkarze u steru, młodzi jako włodarze (M. Adamczyk, G. Książek) - "urwa się" patronom? Ich może skusić perspektywa, że za dwadzieścia lat ktoś powie "odnowiciele skuteczni Zagłębia".
Niemniej może być i tak - że skończą jako fasada.
Dlatego jednak - wracałbym do kwestii przekształceń także i kibicowskich, "wskakiwania" na wyższy podest rozwoju społeczności kibicowskich, ucząc się choćby jeżeli jeszcze nie od Hiszpanów czy Brazylijczyków albo Anglików bądź Włochów: to choćby od Lecha, Legii, Wisły i innych z czołówki? To też buduje markę. Może udawałoby się "wymusić" postęp i u decydentów taką drogą?
Blajpios

Postprzez django 2010-12-02, 11:45 pm

Blajpios napisał(a):. A może jeszcze gorzej, bo do tego wszystkiego, to dodaję jako czynnik podstawowy - wolę, ochotę. I tu też nie mam pewności, czy jest - albo inaczej: obawiam się, że nie ma, że te ruchy, które obecnie są wykonywane, to jednak owszem, doprowadzą do poruszenia większego, niż dotychczas, ale jednak nie zostanie wymieniona część istotniejsza na inną.

Właśnie tej woli chyba też brakuje. Choćby prozaiczne jeżdżenie piłkarzy po szkołach. Ani pieniądze nie są tu potrzebne, ani nie jest to jakiś odkrywczy pomysł. Wystarczyło wpisać grajkom w kontraktach taki obowiązek. A tu się okazuje, że po zagłębiowskich szkołach jeżdżą piłkarze, ale Ruchu i Polonii Bytom. U nas nawet jak zorganizuje się jakąś akcje np. Sosnowiec Gra, to wysyłają tam juniorów i głębokie rezerwy. Patrząc na to, trudno być optymistą.
django

Poprzednia strona

Powrót do Piłka nożna