Podsumowanie rundy jesiennej 2006

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Podsumowanie rundy jesiennej 2006

Postprzez MrCricket 2006-11-20, 7:40 pm

Właśnie w drugiej lidze nastąpiła przerwa w rozgrywkach i z tego powodu warto byłoby wyrazić swoje opinie i wnioski podsumowując półmetek rozgrywek.

Póki co zajmujemy miejsce, które nie jest premiowane awansem. Ale ilość punktów przyzwoita, co najważniejsze strata do lidera nie jest duża i z pewnością pozwala bardzo realnie myśleć o włączeniu się do walki o awans. Przed sezonem, po solidnych zakupach dziennikarze kreowali nas na faworyta rozgrywek. Rzeczywistość okazała się bardziej brutalna. Musiał minąć pewien czas zanim zawodnicy lepiej się poznali, zaczęli rozumieć jaka jest ich rola na boisku i gra zaczęła "jako tako" się układać. Bardzo cenne zwycięstwa nad Ruchem, Jagiellonią, Śląskiem, Polkowicami niestety przesłoniły straty punktów m.in ze Stalową Wolą, Polonią Bytom, Kszo,Lechią, Kmitą. Wiadomo nie ma na świecie drużyn niepokonanych i wszędzie zdarzają się niespodzianki, ale nam jako kandydatowi do awansu, z tak dużym budżetem- nie przystoi tracić aż tyle punktów z drużynami słabiej zorganizowanymi i mającymi niższe cele niż my, czasami w naprawdę głupi sposób. Nie ma sensu robic rewolucji kadrowej, bo zdecydowana większośc zawodników, która u nas gra, pokazała, że dobrze sobie radzą w tej drugiej lidze, a niektórzy swoimi umiejętnościami wręcz ją przerastają. Liczę, że podstawowi zawodnicy zostaną z nami przynajmniej do czerwca, a oprócz tego uda nam się ściągnąć ok. 3 zawodników, którzy swoimi umiejętnościami będą dorównywać tym obecnym, a może nawet ich przewyższać. Generalnie patrzę w przyszłość pozytywnie, chociaż zdaję sobie sprawę, że wzorem lat ubiegłych o wynikach mogą decydować także przyczyny pozasportowe. Nie wiadomo też czy prokuratura i/lub PZPN nie szykują jakiś haków, przez co mielibyśmy jako jedni z nielicznych zostać kozłami ofiarnymi jakiś pseudo-wygłupów, które od dawna "zżerają" polską piłkę. Bądźmy jednak dobrej myśli i werzmy w to, że w czerwcu będziemy fetować awans :!:

Co zaś tyczy się innych drużyn to niespodzianką jest lider z Chorzowa. Mało kto przypuszczał przed sezonem, że osiągną takie wyniki, ale patrząc na ich grę zasłużyli sobie na to, co jednak nie oznacza, że na wiosnę musi być tak samo.
Największa niespodzianka to oczywiście Polonia Bytom, ale oni nie mają z czym pchać się do OE i raczej nie widzę w nich kandydata do awansu :wink:
Ogromna jak dla mnie niespodzianka to postawa Piasta, którego uważałem za jednego z kandydatów do awansu (tym bardziej po pogromie Zagłębia), bo mając tylu ogranych i dobrych grajków osiągneli tak fatalny wynik na półmetku.
Więcej też spodziewałem się po Śląsku, ale mimi wszystko drużyna się osłabiła i chyba stąd te przeciętne wyniki.
Mocnym składem dysponuje Polonia Warszawa, chociaż ich wyniki tego nie potwierdzają. Jeśli się znacząco nie osłabią, to wiosną mogą być nawet "rycerzami".
Co do pozostałych drużyn, to nie widzę niespodzianek, bo ich miejsca w tabeli mniej więcej odpowiadają potencjałowi jaki posiadają.

A jakie jest Wasze zdanie na ten temat :?:
MrCricket

Postprzez mały 2006-11-20, 8:06 pm

Podsumownie niczym z profesjonalnej gazety sportowej. Pogratulować talentu i fachowości. Ja od kilku lat przeżywam kolejne rozczarowania tak więc nie będę pisał o kolejnych szansach , nadziejach i upragnionym awansie. Mam tylko nadzieję , że zagramy stabilnie przez rundę wiosenną i to powinno wystarczyć do awansu. Jeżeli oczywiście jakieś czynniki poza sportowe nie pokrzyżują nam planów.
mały

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2006-11-20, 9:02 pm

Dwoch zacnych przedmowcow z ktorymi gdzies kiedys roznilismy
sie opiniami, ale to juz jest historia. Czekalem na taka okazje jak
ta aby moc wylac z siebie te wszystkie zale ktore siedza gdzies we
mnie a mam na mysli gre i wyniki naszej druzyny.
Tak sie dobrze zlozylo, ze runde wiosenna rozpoczelismy dobrym
skladem by nie powiedziec ze startujac bylismy potega, mam na mysli
dobre transfery noi moj upragniony transfer BEREK ziscil sie.
Rozpoczyna sie runda a w Gliwicach ma miejsce KATASTROFA, druzyna
o takim potencjale dostaje takie baty. Wszyscy powiadaja brak zgrania
bedzie lepiej, nastepny mecz z bieda wygrywamy na LUDOWYM z Miedzia
nastepny mecz walkower i punkty bez gry. Nadchodzi mecz z druzyna
z Bydgoszczy - doslownie w ostatnim kopinieciu przegrywamy nie mowie
nic na temat spraw poza sportowych zwiazanych z trenerem tej druzyny.
Jedziemy do Krakowa na Stadion Wawelu, aby spotkac sie z Kmita i poczatek meczu jest OK nawet prowadzimy 2-0 wszystko wskazuje ze
3 pkt przyjada do Sosnowca- KLASYCZNY PRZYKLAD BRAKU KONCENTRACJI - PRZEGRYWAMY MECZ 3-2. Po meczu nastepuje
zmiana trenera. Druzyne przejmuje Pan Jerzy Dworczyk - wygrywamy
z odwiecznym rywalem A DZISIEJSZYM LIDEREM RUCHEM i widac
pozytywna zmiane druzyna gra o wiele lepiej, jednak maja miejsce
zalamania takie mecze jak z Lechia, Stalowa Wola.
W moim odczuciu napewno na gre naszej druzyny maja sprawy
wroclawskie, sprawy ktore maja tlo nie koniecznie sportowe, tacy KIBOLE
z takim stazem jak ja pamietaja ze to nie pierwszy raz nas spotyka.
Jeden z redaktorow sportowych Rzeczpospolitej - wywalil na lamach
tej gazety artykul wlasnie w tej sprawie i tylko o naszej druzynie- to bylo
ladne kilka lat temu.
W jednym z wywiadow BEREK powiedzial ze jest to sprawa dla dzialaczy.
Ide dalej gramy b.dobrze do meczu z Polonia Bytom - w tym meczu nastepuje obawa przed wygrana, strach i mecz przegrywamy, mecz
ktory w normalnych warunkach nie wolno nam bylo przegrac i drugi
mecz u siebie z KSZO - strata tych punktow w ilosci 5 szt jest strata
znaczaca. Te roznice miedzy Ruchem a Zaglebiem mozna odrobic ale
bedzie to trudna sprawa, tym bardziej ze gramy piekielnie wazne mecze
na wyjezdzie tj. Chorzow, Bydgoszcz i Polonia Bytom.
Interesuje mnie tylko nasza druzyna a wiec nie bede wypowiadal sie
o innych - mamy druzyne o duzym potencjale jak na II lige brakuje
2 napastnikow skutecznych i powinno byc dobrze co rowna sie z AWANSEM.
Nie wiem jak sie zachowa Prezydent Miasta - czy Wlasciciel Zaglebia
moze koncentrowac sie na druzynie tylko ?
Odnosze wrazenie jezeli Prezydent da plame - to nie ma AWANSU.
Z natury jestem optymista i wiem ze z koncem rundy Wiosennej bedzie
sie lal szampan na Ludowym - AWANS
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez G@L@ 2006-11-20, 9:23 pm

Rzadko się tu wpisuję ale postanowiłem napisać takie małe podsumowanie...

To że nazwiska nie grają chyba wie każdy z nas.. a mimo to ciśnienie na awans było i jest ogromne , bo kiedy mamy awansować jak nie na stulecie piłki w Sosnowcu ? Rzeczywistość jednak jest brutalna... Długo oczekiwany początek rundy i... porażka w Gliwicach ( moim zdaniem była najlepszym co mogło się stać dla Zagłębia na początku sezonu - piłkarzyki przekonali się ze nie są gwiazdami , które gdy tylko wyjdą na boisko to wygrają mecz...) następnie słaby występ z Miedzią... kilka innych wpadek przeplatających się z dobrymi występami... Do tego osoba Białka - jedno z większych nieporozumień... wiele nadziei , koniec sezonu i mamy 4 miejsce... Wydaje się ze najlepsze miejsce do ataku na pierwszą ligę... ale czy z takim zaangażowaniem piłkarze tak naprawdę jej chcą? Orange Ekstraklasa ? zbyt wiele razy się rozczarowałem by teraz myśleć o awansie... oczekuje walki , zaangażowania i ambicji od ludzików którzy noszą koszulki z herbem Zagłębia na piersi... wystarczy już kompromitacji z takimi potęgami jak Kmita czy Stalowa Wola! Jako Kibic chce oglądać mecz walki , gdzie grajek pokaże ze wie po co tam jest . Ambicja , zaangażowanie - czasami wydaje mi się , że naszym piłkarzom te pojęcia są obce... nie lepiej jest obejrzeć mecz walki , gdzie piłkarze dają z siebie 120% , widać ze grają ku chwale Wielkiego Zagłębia , niż wygraną przez jeden celny strzał na bramkę ? Wolę oglądać ambitne Zagłębie na drugoligowym froncie niż wielkie kompromitacje w OE... chodź mecze z Lechem , Wisłą czy Cracovią kuszą bardzo...

Ale dość takich moich prywatnych przemyśleń... :wink:

Na pewno w zespole brakuje wojownika , który pociągnie za sobą drużynę do ostatnich minut... takim jaki był Ujek , ciekawy jestem w jakiej formie będzie Lachowski... czy będziemy potrafili się wzmocnić nie tracąc podstawowych graczy... potrzebujemy napastnika... Stolpa? a po co nam on ? Czy jestesmy gotowi na OE? Przerwa jest długa.... pytań wiele a oczekiwania są ogromne , obyśmy tylko nie jechali do Ostrowca dziękując za kolejny sezon w II lidze , bo na pewno MY KIBICE zasługujemy na coś więcej...
G@L@

Postprzez slawojka 2006-11-20, 9:47 pm

Ale tu każdy nowele kleci :D Jeszcze nie widziałem Was wszystkich tak rozpisanych :wink:
Przed rozpoczęciem sezonu pamiętam obstawiałem pierwszą trójkę. Umieściłem w typach nasze Zagłębie, Ruch i Jagiellonię. Wyeliminowałem na starcie klubik Baniaka, ale to czysto przez nienawiść i wstręt. Okazało się że ta antypatia na niewiele się zdała i bądź co bądź baniakowcy są wśród tych którzy rozdają karty.
Po gliwickim falstarcie ciężko było się podnieść i nam kibicom i samym piłkarzom i spodziewac się że druga część sezonu /ta pod wodzą trenera Dworczyka/ będzie tak udana, a nawet znakomita. Kilka punktów poszło bezsensownie się je..ć (najbardziej żałuję tych w Gdańsku i z Hydro), jednakże na tle ogółu jakoś trzeba się z tym pogodzić.
Może i dobrze się stało, że zajmujemy dopiero czwarte miejsce. Nie pozwoli to naszym gwiazdom spocząć na laurach, i chyba jednak łatwiej będzie gonić i niwelować niewielką stratę niż bronić wątłej zaliczki.
Najważniejsze przed rundą rewanżową uchować skład i utrzymać formę z jesieni. Także jestem optymistą i głęboko wierzę, że jeszcze w przyszłym roku zobaczę OE na Ludowym :wink: Tylko tu jest mały problem... a propos - czy były jakieś zobowiązania od miasta uzależnione od zajętego miejsca po rundzie jesiennej?
Czas pokaże.
Byle do wiosny
slawojka

Postprzez Przemek26 2006-11-21, 8:12 am

Czwarte miejsce ,33 pkt, 5 straty do bezposredniego awansu. To bilans Zagłębia po rundzie wiosennej. Mozna się zastanawiać czy dobrze czy źle. Dla jednych to dobry wynik porównując poprzednie sezony . Tylu zdobytych punktów nie było jesienią, dawno.Ale przypominając sobie przed sezonowe spekulacje że Zagłębie to król transferów ,że gdyby dawano awans za nazwiska i skład to bysmy byli już w OE. Dziennikarze i my kibice już szykowalismy się na podboje w Ekstraklasie. I co balon napompowany huknął jak bomba w Hiroszimie po pierwszym meczu w Gliwicach. Od razu zaczęlismy szukać gdzie był błąd ,czy w przygotowaniu czy w taktyce. Zwyciestwo z Legnicą i w.o z Łomżą popreawiły humory ,niestey na bardzo krótko. Cudowanie z ustawieniem i Baniak zabiera nam punkty i kompromitacja z Kmita jest końcem Białka. Pikarze mówia ż epotrzebuja zgrania a My kibice jedziemy po nich równo.Pojawia się trener Dworczyk i Zagłebie zaczyna grać. Ale czy jest to zasługa Pana Jerzego czy poprostu piłkarze osiagnęli już zgranie i powstał dobrze działajacy kolektyw?
Myslę że pół na pół. Co by było gdyby. Teraz tylko to pozostało. Patrząc na tabele juz mozna odpuscić te potkniecia z Lechia i Stalą. Wg.mnie ta niepotrzebna wpadka był mecz z KSZO . Remis u siebie oddalił nas od bardziej spokojnej jesieni. Trudno stało się.
Patrząc teraz na rundę zastanwaiam się czy 3-5-2 Białka to było nie potrzebne kombinowanie. Ale mając w drugiej lini : Berka, Piatkowskiego, Pacha, Lachę Chwalibodwskiego,, ciężko taka talię psadzić na ławce. Oczywiscie wg. mnie nr jeden tej rundy to Bartek. Zawód to Piatkowski i Wierzchrzowski. Jarek miał kilka dobrych wystepów ale ogólnie wypadł na 3. Berek rozkręcał sie powoli ,i gra to co powinien . Pach Podobnie jak Piatkowski tyle że z przewagą tych lepszych spotkań. Tu uważam jedna że Pach i Berek razem na boisku = słabsza gra jednego z nich. Szkoda straconych szans na lepsze miejsce, a były ku temu okazje.
Kto wie .Może powtórzy się cudowna wiosna. Jeśli będzie tak jak mówił w PT, trener Dworczyk, że nie osłabimy się a kogoś dokupimy to może być ciekawie.Wróććć . Musi być ciekawie.
My możemy przespać zimę nasi kopacze niech pracują.
Byłe do wiosny.
Przemek26

Postprzez maras24 2006-11-21, 6:51 pm

Ja rozpisywać zbytnio się nie będę.Powiem tak: dla mnie runda jesienna na minus.Nie zgadzam się też że 4 miejsce to dobra pozycja do ataku..Dobra pozycja to miejsce 1 lub 2.To MY powinnismy być na 1 miejscu i to MY powinnismy rozdawac karty w 2 lidze to NAS powinni gonić i martwić się o to żebyśmy gubili punkty a tak niestety nie jest!!!Teraz nie dość że musimy wygrywać to jeszcze liczyć żeby czołówka przegrywała..Ja wygranych we Wrocławiu czy Polkowicach nie zaliczam do jakiś sukcesów.Walcząc o awans musimy wygrywac mecze z przeciętniakami.Wygrana z Ruchem i Jagiellonią cieszą bardzo ale z drugiej strony jest Kmita Stal Lechia Kszo Bytom Piast...Cały zestaw średniaków walczących o środek tabeli..Podsumowując na ocene szkolną daje 3- powinnismy miec liczbę punktów z "czwórką" z przodu..
maras24

Postprzez mike79 2006-11-21, 9:22 pm

Krótko, zwięźle, na temat, no i bez "gdybań"...
NAJLEPSZA RUNDA JESIENNA ZAGŁĘBIA OD WIELU LAT !!(głównie pod względem punktowym,no i tylko i wyłącznie za kadencji trenera Dworczyka).

Porcja statystyk na tego potwierdzenie, a także jako argument dla "wiecznie niezadowolonych":
12 meczów - 8zw-3r-1p(27pkt), bramki 24:10 !!!

Dla przykładu Ruch w tym samym czasie zdobył również 27 pkt, natomiast Hydra 23, a Jaga 21 !!!

Pozostaje tylko wierzyć, że wiosną będzie podobnie !!

PS. 1 "Dokonań" trenera Białka ani nie wymienie, ani nie ocenię, gdyż o rzeczach oczywistych się nie dyskutuje.
2 Szkoda tylko że niektórzy zawodnicy rozegrali swoje najlepsze mecze... przed sezonem(patrz Jarosław Piątkowski m.in. mecz sparingowy z Widzewem)
mike79

Lokalizacja: SOSNOWIEC-piękna okolica gdyby nie WARSZAWA byłaby STOLICA

re

Postprzez Qba 2006-11-21, 9:53 pm

no to ja nie bede pisal felietonow i streszczen rundy, bo juz mnie wyprzedziliscie :).
Krotko: tak jak powiedzial Maras - srednio na jeza! nie jest zle, ale przez "glupote" nie jest tez dobrze, nie mozna byc zrozpaczonym, nie mozna byc zadowolonym.

Coz z tego, ze wygrywamy z Jaga, Ruchem, skoro przegrywamy z takimi kelnerami jak Stalowa Wola?? to trzeba wyeliminowac. U siebie wszystkie mecze trzeba wygrac, na wyjazdach z druzynami slabszymi wygrywac, z tymi z gory - minimum remis, to jest recepta na awans.

Szczerze mowiac, to moze moja ocena inaczej by wygladala, jesli bysmy mieli te 2 pkty wiecej... juz nie mowie o wiekszej ilosci, ale wniosek z tego taki, ze frajerstwo trzeba zostawic slabszym. Jak to juz ktos kiedys ( ;) ) napisal: jestemy skazani na zwyciestwa!
Qba

Re: re

Postprzez emdżej 2006-11-21, 10:09 pm

Qba napisał(a):Coz z tego, ze wygrywamy z Jaga, Ruchem, skoro przegrywamy z takimi kelnerami jak Stalowa Wola??

Pozwól, że się "przyczepię". Ze Stalą akurat był remis.
emdżej

Postprzez Przemek26 2006-11-21, 11:02 pm

mike79 napisał(a):
2 Szkoda tylko że niektórzy zawodnicy rozegrali swoje najlepsze mecze... przed sezonem(patrz Jarosław Piątkowski m.in. mecz sparingowy z Widzewem)

Dokładnie . Najlepszy mecz w "tym sezonie" to mecz z Widzewem.
Przemek26

Postprzez keff79 2006-12-14, 3:00 pm

Podsumowałem "oceń występ" powyciągałem średnie i oto co wyszło (no co??! sezon ogórkowy jest.. :lol: :D )

Jakub Wierzchowski 2,43

Adam Bensz 3,30

Szymon Gąsiński 4,08

Admir Adżem 3,70

Dzenan Hośić 3,73

Arkadiusz Kłoda 2,20

Tomasz Malinowski 2,10

Adrian Marek 3,65

Daniel Treściński 3,51

Hubert Kościukiewicz 3,54

B.Chwalibogowski 3,62

Vladimír Bednár 3,31

Marcin Lachowski 3,32

Jacek Berensztajn 3,41

Jacek Paczkowski 3,43

Dawid Skrzypek 3,78

Sławomir Pach 3,79

Marcin Folc 3,63

Tadeusz Tyc 2,67

Hadis Zubanović 3,10

Jarosław Piątkowski 3,10

o ile nie potraciłem się w rachunkach to wychodzi, że No1 - Szymon Gąsiński.. v-ce miss zostaje Sławek Pach, a secondo trio Dawid 'Dede" Skrzypek :D

później: 4.Dzenan, 5.Admir, 6.Marek [!], 7.Folc, 8.Bartek, 9.Kościuk, 10.Teresa... następnie mamy środek np. Berek (nałapał sporo słabych not na początku rundy, stąd niska nota), Lacha, Vlado, Paczka... no i ostatnia trójka - kolejno: Kuba Wierzchowski [to nie prawda że Kuba nie lubi hoop goli], Arek Kłoda [tylko jedna ocena+kontuzja], Tomasz "Malina" Malinowski [spokój w środku pola, spokój w szatni]

Ocenianych było 10 kolejek, trzeba pamiętać że trudno porównywać kogoś kto grał w 10 meczach z zawodnikiem, który występował w 1.. dwóch kolejkach (i mu wyszło super.. albo i nie) - dlatego wyniki trzeba traktować z przymrużeniem oka.
keff79

Powrót do Piłka nożna