Cytat z rozmowy z ndrzejem Równickim - Naczelnikiem Wydziału Kultury, Sportu i Rekreacji Urzędu Miejskiego
Proszę o wyjaśnienie sprawy Stadionu Zagłębia Dąbrowskiego. Niedawno zwracałem się do UM w Dąbrowie i w Będzinie w tej sprawie - otrzymałem odpowiedź, że wspólna budowa stadionu upadła wraz z odrzuceniem kandydatury Sosnowca do organizacji ME. Tymczasem w Sosnowcu mówi się dalej o wspólnej budowie.
Idea budowy stadionu Zagłębia Dąbrowskiego jest piękna, ale ja nie dostrzegam zapału pozostałych gmin.
Od kilku lat trwa budowa zabytku, który nazywa się Stadionem Ludowym. Może wreszcie powiedzieć stop i rozpocząć prawdziwą modernizację stadionu. My, kibice nie oczekujemy cudów. Zaakceptujemy każdy rozsądny projekt. A rozsądny projekt to stadion skromny, ale nowoczesny! Mówi się, że władzom Sosnowca nie zależy na odkupieniu działek od właścicieli, gdyż dzięki temu mają usprawiedliwienie dla swoich nierychliwych działań.
Zdecydowanie dementuję brak zainteresowania władz miasta wykupieniem działek. Żądania właścicieli są niestety horrendalne, niemożliwe do zaakceptowania. Oprócz wykupu proponowaliśmy im zamianę terenu. Bezskutecznie. Zmuszeni więc jesteśmy dzierżawić te działki.
Co dla Stadionu Ludowego oznacza brak awansu Zagłębia do II ligi?
Oznacza spowolnienie prac, gdyż już nie musimy się śpieszyć, ale nie oznacza w żaden sposób odstąpienia od robót. Jeśli jednak zapadnie decyzja o budowie nowego stadionu, nazwijmy go Stadionem Ludowym bis na nowym terenie, w Zagórzu, no to nad niektórymi pracami na Stadionie Ludowym trzeba się będzie zastanowić.
Hala przy Żeromskiego to ładny obiekt, ale służy sportowcom już i aż 35 lat. Kiedy zbudujemy halę widowiskowo - sportową z prawdziwego zdarzenia?
Prezydent Górski kilkakrotnie już nawiązywał kontakt z niemieckimi inwestorami, na razie bez rezultatów. Jesteśmy zainteresowani halą na 12-15 tys. widzów. Miasto da w formie aportu teren w okolicy Kresowej, bo tam widzimy dla niej miejsce. Marzymy o organizowaniu wielkich imprez wspólnie ze Spodkiem.
Jak długo jeszcze stadion Polonii na Walcowni będzie straszył?
Już niedługo. Chcemy przejąć ten obiekt od właściciela huty Cedler. Bez podawania szczegółów powiem, że powinno nam się to udać. Będzie to obiekt MTKKF. W pawilonie przystadionowym znajdzie się także miejsce dla filli MBP z Osiedla Maliny.